ABC: 'Salah Abdeslam belde vanuit Brussel met vrienden'

© brusselnieuws.be
22/11/2015

Volgens het Amerikaanse televisienetwerk ABC zou Salah Abdeslam, de voortvluchtige hoofdverdachte van de aanslagen van Parijs op 13 november, via Skype met drie vrienden gesproken hebben. Hij zou zich ergens in het Brusselse verschuilen, en vroeg hun hulp om weer naar Syrië te raken.

De twee vrienden waarmee ABC sprak, deden dat op voorwaarde van anonimiteit. ABC citeert ook ''een Belgische politiefunctionaris'' die zegt dat ook de autoriteiten over informatie beschikken dat Abdeslam zich in het Brusselse bevindt.

Bang voor politie én IS
Volgens de twee vrienden vertelde Salah hun dat hij zich in een slechte situatie bevindt, op de loop voor zowel de Belgische en Franse autoriteiten als lokale IS-leden, die 'hem naar eigen zeggen ''in de gaten houden'' en ontevreden zijn dat hij zijn zelfmoord-bommengordel niet heeft laten afgaan.

Abdeslam vertelde hun dat hij slechts een kleine rol in de aanslagen speelde, maar zij zeiden dat ze dat betwijfelen.

Volgens de vrienden zou Abdeslam hun ook gevraagd hebben zijn verontschuldigingen over te maken aan zijn familie en zijn broer Mohamed, die daags na de aanslagen even aangehouden werd.

''Ik denk dat hij niet ver weg verstopt zit'', zei Mohamed aan ABC. Volgens hem werden Salah en Brahim ''gemanipuleerd'' door het brein achter de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud. Die werd donderdag door de Franse politie doorzeefd met kogels. Abaaoud en Salah Abdeslam waren vrienden sinds hun kindertijd en werden samen gearresteerd na een overval in 2010.

'Liever in de cel dan op het kerkhof'
Mohamed Abdeslam heeft inmiddels op de RTBF zijn broer opgeroepen zichzelf over te geven. "We willen dat Salah zich aangeeft, zodat hij ons de antwoorden kan geven waarop we wachten. Voor zijn familie, de families van de slachtoffers en de mensen die ons in het oog houden, zei hij zondag in het RTBF-programma Les Décodeurs.

"We hebben liever dat Salah in de gevangenis zit, dan dat hij op een kerkhof ligt", aldus Mohamed Abdeslam.

Mohamed Abdeslam verklaarde ook dat hij niet alleen hoopt, maar er ook van overtuigd is, dat zijn broer niemand heeft gedood bij de aanslagen in Parijs.

Volgens de man zou zijn broer op het laatste moment beslist hebben "om terug te keren en niet te doen wat hij van plan was". De veiligheidsdiensten van hun kant verdenken Salah Abdeslam ervan dat hij heeft meegedaan aan de schietsalvo's op cafés en restaurants in Parijs op vrijdag 13 november.

Mohamed Abdeslam woonde samen met zijn broers en had een sterke band met hen, en verklaarde dat hij enkele dagen voor de aanslagen in Parijs geen voortekenen had gezien. "We hadden banale conversaties onder broers", zegt hij. Mohamed en zijn familie hadden zes maanden geleden "lichte veranderingen" opgemerkt, maar die waren "niet onrustwekkend voor mij en of mijn familie".

Bidden en niet meer drinken
"Als uw broer u vertelt dat hij zal beginnen bidden en stopt met drinken, is dat niet automatisch een vorm van radicalisering. Voor ons waren het gewoon mensen die zich wilden settelen en iets meer respect wilden hebben voor hun geloof", legt Abdeslam uit.

De naasten waren er niet van op de hoogte dat Salah werd geobserveerd, of dat Brahim door de politie was ondervraagd omdat hij naar Syrië wilde vertrekken. "We wisten het niet, we zijn nooit op de hoogte gebracht van zijn verklaringen", zegt Mohamed.

Abdeslam verklaarde zondag nog dat hij de druk die journalisten op hem en zijn familie uitoefenen, "zwaar en vermoeiend" vindt en dat hij hoopt "dat deze donkere geschiedenis zal eindigen.''

Volgens de vrienden die ABC sprak leefde Salah sinds zijn ontslag bij de MIVB van een werkloosheidsuitkering. Hij stond bekend als een kleine drugsdealer en -gebruiker. De laatste keer dat ze hem zagen was tien dagen voor de aanslagen in Parijs, toen hij een feestje gaf in een appartement waar de weed volop werd rondgedeeld.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Aanslagen Parijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni