Vluchtelingen WTC rode kruis opvang preopvang pre-opvang

8.000 asielzoekers verbleven sinds 7 september in WTC III

© Belga
23/10/2015

Minstens 8.000 asielzoekers die wachtten op registratie bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) hebben één of meer nachten doorgebracht in het WTC III-gebouw. Dat zegt het Franstalige Rode Kruis vrijdag in een persbericht. Het gebouw telt 500 beschikbare bedden, is 24/7 open.

In de nacht op vrijdag hebben 88 asielzoekers gelogeerd in het kantoorgebouw, waarvan 18 zonder oproepingsbrief. Onder hen ook vier kinderen zonder begeleiding, meldt het Rode Kruis, dat sinds 7 september een mandaat voor de vooropvang heeft van de federale overheid. Sinds vorige week is site B van WTC III, heringericht als buffer voor de opvangcentra van Fedasil: ze ontvangen asielzoekers die al geregistreerd zijn door DVZ, maar nog wachten op een plaats in deze "structurele centra". Ook vluchtelingen die de wens hebben uitgedrukt naar hun land terug te keren en wachten op hun vliegtuig kunnen er terecht.

In het WTC III-gebouw zijn douches, warme maaltijden en een medische dienst. In principe kunnen enkel personen die beschikken over een oproepingsbrief voor DVZ terecht in het gebouw, maar volgens het Franstalige Rode Kruis worden er vanaf dag één ook al mensen zonder zo'n document opgevangen. Dan gaat het vooral om vrouwen, kinderen of zieke of kwetsbare personen die buiten de openingsuren van de Dienst Vreemdelingenzaken aankomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni