De komende vijf jaar moeten er in het Brusselse Gewest zeker 79 scholen bijkomen als gevolg van de verwachte bevolkingstoename. Dat blijkt uit een studie van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse. Vlaams onderwijsminister Smet blijft tegen een 'ongebreidelde uitbreiding' van het Nederlandstalig net.

In het kleuteronderwijs moeten er over vijf jaar minstens 34 scholen bijkomen omdat men meer dan 7.000 nieuwe kleuters verwacht. In het lager onderwijs verwacht men bijna 11.000 nieuwe leerlingen en moeten er 39 scholen bijkomen.

In het secundair onderwijs neemt het aantal leerlingen minder sterk toe maar volgens de studie moeten er toch zes middelbare scholen bijgebouwd worden.

Vooral in de gemeenten Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-Ten-Noode en Anderlecht zijn er te weinig scholen.

Marshallplan
De Brusselse minister-president Charles Picqué (PS) wil een marshallplan voor het onderwijs en zit na de paasvakantie samen met de bevoegde gemeenschapsministers.

"Picqué roept de twee gemeenschappen op om rond de tafel te gaan zitten om te kijken hoe we het probleem kunnen aanpakken," zegt woordvoerster Christine Léonard.

Eindelijk duidelijkheid
"Deze studie komt niets te vroeg," reageert het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) aan brusselnieuws.be. "Het is goed dat er nu duidelijkheid is over de omvang van het probleem."

De vraag is in hoeverre er meer Nederlandstalige scholen moeten komen. "Wij zullen onze verantwoordelijkheid nemen maar blijven gekant tegen een ongebreidelde uitbreiding," klinkt het op het kabinet van minister Smet. "In elke Nederlandstalige school is een kritisch minimum aan Nederlandstaligen nodig. Er kan enkel een gerichte uitbreiding komen in bepaalde gemeenten." Onder meer in de Vijfhoek, Molenbeek en Anderlecht kan het Nederlandstalig onderwijs worden uitgebreid.

Vanraes: 20 procent van de schoolbevolking in Nederlandstalig onderwijs
Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD), binnen de VGC bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs dringt er nogmaals op aan dat beide gemeenschappen in Brussel hun verantwoordelijkheid opnemen in het capaciteitsprobleem in het Brussels onderwijs.

"Wij moeten als Vlaamse gemeenschap in Brussel onze verantwoordelijkheid nemen voor 20 procent van de schoolbevolking. Dit wil zeggen voor ruim 3.000 bijkomende plaatsen zorgen tegen 2015. De overige 12.000 plaatsen moeten door de Franse Gemeenschap ingevuld worden."

Niet vooruitziend
Volgens Didier Gosuin (FDF en fractievoorzitter van de MR in het Brussels parlement) had de meerderheid in Brussel en Wallonië het capaciteitsprobleem veel vroeger moeten zien aankomen. "Door vandaag de alarmklok te luiden, geven ze toe dat ze in het verleden te weinig vooruitziend waren."

Gemeentescholen
Bianca Debaets (CD&V), gemeenteraadslid in Elsene, dringt er op aan dat ook de gemeenten een deel van de verantwoordelijkheid opnemen. Concreet heeft ze er bij het schepencollege op aangedrongen om een Nederlandstalige gemeenteschool op te richten. Het schepencollege van Elsene liet intussen weten dat het bereid is om de piste van een nieuwe Nederlandstalige gemeenteschool te onderzoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni