70.000 Brusselaars naar Vlaams-Brabant

© brusselnieuws.be
16/06/2014

De afgelopen vijf jaar trokken meer dan 70.000 mensen van Brussel naar Vlaams-Brabant. Dat zijn er dubbel zoveel dan diegenen die de omgekeerde beweging maakten. Vaak gaat het om jonge gezinnen met kinderen. Nieuw is dat steeds meer om mensen met een migratieachtergrond gaat.

Dat blijkt uit een studie van de provincie Vlaams-Brabant, die de migratiestromen tussen Brussel en haar buurprovincie onderzocht.

De verhuizers vanuit Brussel hebben volgens de provincie vaker dan vroeger een niet-Belgische achtergrond. Bijna de helft had bij de geboorte niet de Belgische nationaliteit. Het sociaal-economisch profiel van de vertrekkers is wel hetzelfde gebleven. Het gaat meestal om jonge gezinnen, vaak met kinderen, die een hoger dan gemiddeld inkomen in Brussel hebben. Het overgrote deel van de mensen die naar Vlaams-Brabant trekt, is aan het werk.

Ook nabijheid speelt een rol. Zo trekt de meerderheid naar de vlakbij gelegen randgemeenten. Gevolg daarvan is dat een derde van de pendelaars naar Brussel uit Vlaams-Brabant komt.

Uit de studie blijkt ook dat Vlaams-Brabanders gebruik maken van Brusselse voorzieningen. Zo is het aantal Vlaams-Brabantse leerlingen dat in Brussel school loopt, veel groter dan het aantal Brusselse leerlingen dat in Vlaams-Brabant naar school gaat.

In de kinderopvang bestaat er ook een duidelijke nettostroom richting Brussel. “Ook bij de welzijnsvoorzieningen zien we dat de Brusselse instellingen werken voor de ruime rand, terwijl dat omgekeerd veel minder het geval is”, zo zegt gedeputeerde Monique Swinnen (CD&V). Swinnen roept dan ook het Vlaams beleid op om zowel in Brussel als in de Rand het aanbodsprobleem in de welzijnssector aan te pakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni