500 ton sluikafval per maand in Molenbeek

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
16/01/2013
Een interne nota van de gemeente van voor de verkiezingen legt een van de belangrijkste pijnpunten van de gemeente bloot: bij een voortzetting van het beleid kan de gemeente onmogelijk netter worden.

Een interne nota van de gemeente van voor de verkiezingen legt een van de belangrijkste pijnpunten van de gemeente bloot: bij een voortzetting van het beleid kan de gemeente onmogelijk netter worden.

Bij elke bewindswissel komen er lijken uit de kast vallen. Midden juli 2012 stelde een nieuwe dienstchef Netheid een interne nota op. Een nota die een problematische stand van zaken geeft. Samengevat: er wordt maandelijks maar liefst vijfhonderd ton illegaal afval opgehaald in de Molenbeek­se straten, er zijn te weinig straatvegers, de meerderheid van de schoonmaakwagens is defect of bijna defect, het personeel heeft te weinig, niet-aangepast of ver­ouderd materieel, het personeel is ook te weinig opgeleid en er worden nauwelijks boetes uitgeschreven. "Er wordt een sluikstort opgeruimd en er ligt al een nieuw," staat er.

De nota kwam aan het licht door voormalig schepen van Mobiliteit Jef Van Damme (SP.A, nu oppositie). Die bracht ze niet naar buiten voor de verkiezingen, "om het proper te houden." Op die manier rekent hij af met voormalig schepen van Netheid Jan Gypers (Open VLD), aan wie de nota gericht was. Voor Van Damme heeft het beleid van zijn voormalige collega gefaald.

Gypers verklaarde voor de verkiezingen dat hij geen schepen meer wenste te worden onder Philippe Moureaux, en hij houdt vol dat er onder diens bewind ook geen netheidsbeleid te voeren viel.

"Dat komt ervan als er geen stok achter de deur is," zegt de voormalige schepen van Netheid, nu bevoegd voor Mobiliteit onder de nieuwe burgemeester Françoise Schepmans (MR). "Ik heb het probleem continu aangekaart, maar niets hielp. Je kunt mensen niet beboeten als de politie niet meewil. En de politie is de bevoegdheid van de burgemeester, Moureaux dus toentertijd. Er veranderde niets in Molenbeek, want onder Moureaux bleef het wereldbeeld altijd hetzelfde: alles wat niet 'sociaal' was, mocht niet. Weet u, in de grote vakantie was tachtig procent van het schoonmaakpersoneel voor meerdere weken met vakantie. Onder Moureaux mocht daar nooit iets aan gedaan worden."

De nota lijkt Gypers alvast gedeeltelijk gelijk te geven, want de nieuwe dienstchef heeft het over "een systeem dat al vele jaren ingevoerd is." Maar Gypers was wel schepen onder Moureaux. "Molenbeek heeft altijd afstand genomen als het te moeilijk werd," zegt Gypers. "Het beleid was te versnipperd om krachtdadig te zijn. Er is op zich wel genoeg personeel, maar niet om een echt beleid te voeren. Al die parkeerwachters, stadswachters en politieagenten moeten het probleem samen aanpakken. Kijk naar Koekelberg, onze buurgemeente, binnen dezelfde zone, maar wel veel netter. Dat is een kwestie van instelling."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni