45.000 vierkante meter winkelruimte in Justitiepaleis

© FM Brussel
14/06/2013
In het Justitiepaleis wordt maar liefst 45.000 vierkante meter vrijgemaakt voor winkels, horecazaken en sociaal-culturele activiteiten.

Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, Servais Verherstraeten, heeft het nieuws bevestigd in De Tijd.

Eerder raakte al bekend dat er winkels in het gebouw zouden komen, maar over welke oppervlakte het ging was nog niet bekend. Die blijkt nu enorm. Ter vergelijking: het geplande shoppingcentrum Just Under the Sky aan de Van Praetbrug zou 36.000 vierkante meter groot worden, voor Neo op de Heizel is maximum 72.000 vierkante meter winkelruimte voorzien.

"Maar een vergelijking met dergelijke shoppingcentra gaat niet op", zegt woordvoerder Jan Pauwels. "Het is niet de bedoeling om er een soort Nieuwstraat van te maken. Er komen activiteiten van socioculturele of commerciële aard. Het kan dus gaan om een filiaal van een toeristische dienst of zelfs een museum, maar evengoed om een boekenwinkel of een cafetaria. Een studie moet nu uitwijzen hoe de ruimte het best gebruikt kan worden. Maar het gaat om een plan op 20 à 25 jaar."

Zelfstandigenorganisatie bezorgd
Toch zijn ze bij zelfstandigenorganisatie NSZ bezorgd. "Enkel wanneer de ruimte in het Brussels Justitiepaleis grotendeels benut wordt door sociaal-culturele activiteiten, zoals een toeristische dienst of een museum, kan dat project een mogelijke meerwaarde hebben", zegt voorzitter Christine Mattheeuws. "Wanneer men van plan is om enkel meer van hetzelfde aan te bieden, verzet NSZ zich met klem tegen dit project."

Het gaat om het gedeelte van het gebouw dat zich, bekeken vanaf het Poelaertplein, onder de grond bevindt. In die sokkel komen vier verdiepingen en twee tussenverdiepingen voor privéactiviteiten. Vanaf het gelijkvloers blijven er activiteiten gebonden aan Justitie plaatsvinden. Onder andere het Hof van Cassatie blijft er zetelen.

De koepel van het Justitiepaleis wordt zo goed als zeker een toeristische attractie.

N-VA-senator Vanlouwe vraagt audit
N-VA-senator Karl Vanlouwe, tevens advocaat in Brussel, vraagt een audit van het Rekenhof naar het beheer van het Justitiepaleis door de Regie der Gebouwen. "Gedurende jaren heeft de Regie andere gebouwen in de omgeving gehuurd en gerenoveerd terwijl de renovatie van het justitiepaleis uitbleef. Deze huur-en renovatiekosten liepen ondertussen op tot meer dan 40 miljoen euro." Met de audit wil hij nagaan of de juiste beslissingen zijn genomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni