4.000 konijnen teisteren Brussels Airport

© FM Brussel
21/04/2011
Na de konijnenplaag in het park van Laken blijkt nu ook dat de luchthaven van Zaventem jaarlijks tot 4.000 konijnen heeft rondlopen. “We voeren een permanent gevecht met de beesten,” zegt Jan Van der Cruysse van Brussels Airport.

De luchthaven telt 1.450 hectaren. "Overal waar er gras is, zitten de konijnen," vertelt Van der Cruysse. "Ondanks alle pogingen om hun populatie in te dijken lopen er jaarlijks zo'n 2.000 tot 4.000 rond."

De tweekoppige Bird and Wild Life Control Unit is van zonsopgang tot -ondergang bezig met de uitroeiing van konijnen. "We schieten ze dood," weet Van der Cruysse. "Konijnen graven pijpen en zorgen zo voor grondverzakkingen. Ze knagen ook aan kabels, wat voor kortsluiting zorgt. Ten slotte lopen ze ook rond op taxi- en landingsbanen, en vormen ze er een gevaar voor de luchtvaart. En dan heb ik het niet alleen over aanrijdingen, heel soms kruipen ze ook in de motoren."

Bovendien zijn rondhuppelende konijnen aantrekkelijk voor roofvogels. "En die kunnen we missen," zegt Van der Cruysse. "Het ongeval met de Boeing 747 van Kalitta in 2008 kwam er nadat een torenvalk in de motor gesukkeld was."

Volledig knaagdierloos zal de luchthaven nooit zijn, "maar we doen er alles aan om de groei van de populatie te beperken," laat Van der Cruysse weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni