Op het Brusselse stadhuis is woensdagmiddag een herdenkingsceremonie gehouden voor de straatdoden van Brussel. Het afgelopen jaar stierven minstens 32 mensen die op straat leefden of geleefd hebben. In 2012 staat de teller al op 14.

In 2011 vielen er 32 straatdoden, 11 minder dan het jaar daarvoor. "Vorig jaar was een erg zwaar jaar. Maar ook dit jaar ziet het er niet goed uit. We zijn half maart, en de teller staat al op 14 doden," zegt Bert De Bock van het Collectief Straatdoden.

Dat collectief zorgt het hele jaar door voor een waardig afscheid voor overleden daklozen. Familie of vrienden worden opgespoord en begeleid.

Sinds 2006 is er ook elk jaar een algemene herdenkingsceremonie. Woensdagmiddag kon het collectief daarvoor in het Brusselse stadhuis terecht. Zowat 350 mensen, zowel daklozen als mandatarissen, namen deel aan de ceremonie. Daarna trokken ze naar het Albertinaplein, waar vorig jaar een boom werd aangeplant ter ere van de straatdoden.

"We herdenken mensen van wie geweten is dat ze op straat leefden of geleefd hebben. Het kan ook zijn dat er iemand op de lijst staat die bijvoorbeeld tien jaar op straat heeft gewoond, maar de laatste tien jaar in een rusthuis. Die herdenken we hier ook, omdat de mensen het belangrijk vonden om van hem als straatdode afscheid te nemen," legt De Bock uit.

Woningen onbetaalbaar
De winterkou is niet de grote boosdoener voor de daklozen. "De mortaliteitscijfers in de winter verschillen niet van die van de zomer. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat er iemand is doodgevroren. Slepende ziektes, uitputting, alcoholisme, slechte voeding: dat zij de dingen die hun tol eisen."

Het collectief is daarom zeker niet tegen crisisopvang, maar pleit in de eerste plaats voor structurele maatregelen. "De wachtlijst voor een sociale woning bedraagt vijf jaar, en de verhouding tussen een minimuminkomen en de prijzen op de Brusselse privémarkt is volledig scheefgetrokken. Betaalbare woningen zijn voor ons dus prioriteit nummer een," zegt De Bock. "Daarnaast is de administratieve rompslomp vandaag niet te overzien voor iemand die bijvoorbeeld OCMW-steun of hulp van de ziekenkas wil vragen. Ook die drempel moet worden weggewerkt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni