2.000-tal picknickers aan Beurs [+beeldverslag]

LV
© brusselnieuws.be
08/06/2013
De picknick voor een leefbare stad met minder auto's lokte zondag 2.000 mensen volgens de organisatie. "Deze zomer kan geëxperimenteerd worden met autovrije dagen", vinden de picknickers. [+ beeldverslag]

Voor een keer geen uitlaatgassen of geraas van auto's voor de Beurs zondagmiddag maar wel de geur van barbecue en het lawaai van spelende kinderen en occasioneel een fles cava die ontkurkt wordt. Net als bij de allereerste editie van Picnic The Streets een jaar geleden werd de rijweg voor de Beurs vanaf klokslag 12 ingepalmd door een picknickende menigte. De opkomst was lager dan vorig jaar maar er daagden volgens de organisatoren toch 2.000 mensen op.

Hoewel het nieuwe stadsbestuur een heraanleg van de centrale lanen met autovrij Beursplein belooft na 2015, vonden de picknickers het nodig om opnieuw op straat te komen. "Er wordt al tien jaar bestudeerd, het is tijd voor concrete maatregelen", zegt een van de initiatiefnemers. "We hoeven niet te wachten op een definitieve heraanleg om te experimenteren met autovrije dagen deze zomer. We vragen ook dat de bevolking inspraak krijgt over de heraanleg."

Het stadsbestuur gaf officieel geen toestemming voor het evenement en burgemeester Freddy Thielemans (PS) liet via zijn woordvoerster nog eens weten dat de picknick zinloos is: "Ze eisen zaken die al verworven zijn", klonk het. Verschillende leden van de Brusselse meerderheid lieten zich alvast zien op de picknick: Karine Lalieux (PS), Ans Persoons (SP.A) en Geoffroy Coomans (MR) werden gespot. Ook de groene oppositie tekende present.

De militanten beloven volgend jaar terug te keren met een nieuwe picknick om de druk op het stadsbestuur aan te houden. Ze denken ook na over acties in andere Brusselse gemeenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni