12.000 gezinnen leven met stroombeperker

© tvbrussel
16/09/2010
Zo'n 12.000 Brusselse gezinnen hebben een stroombeperker. Dat betekent dat ze maar 6 ampère electriciteit kunnen verbruiken. Het is een maatregel om mensen met financiële problemen te helpen hun electriciteitsfactuur te beheersen. Binnenkort wordt de begrenzing opgetrokken tot 10 ampère.

Ongeveer 12.000 gezinnen in het Brussels gewest moeten leven met een stroombeperker. Dat is een soort zekering die distributienetbeheerder Sibelga installeert bij mensen met financiële problemen. Het helpt hen hun electriciteitsfactuur onder controle te houden. Met een stroombeperker kunnen de mensen niet meer dan 6 ampère electriciteit gebruiken. Net genoeg voor basishoeften zoals ijskast, licht en televisie. Binnenkort zullen de gezinnen met stroombeperker 10 ampère ter beschikking hebben.

Sibelga stelt geen afgetekende stijging vast van het aantal mensen met stroombeperker door de economische crisis. "In vergelijking met 2009 is er vandaag een verhoging maar op langere termijn is die verhoging heel beperkt," Philippe Massart van Sibelga. "De stroombeperkers die we dit jaar plaatsen zijn trouwens een gevolg van onbetaalde facturen in 2009."

Stroombeperker versus budgetmeter
In Vlaanderen en Wallonië werken ze met een budgetmeter. Mensen betalen op voorhand een bedrag waardoor ze electriciteit kunnen gebruiken. Als dat bedrag wordt overschreden, vallen ze terug op 6 ampère, zoals in Brussel. Maar het systeem van de budgetmeter is een pak duurder dan dat van de stroombeperker.

"De installatie van een stroombeperker of budgetmeter gebeurt niet op kosten van de klant in moeilijkheden maar op kosten van alle klanten, van de samenleving. Een stroombeperker kost alles bij elkaar zo'n 100 euro. Een budgetmeter is tot vier à vijf keer duurder."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni