10.000 oproepen voor Brusselse brandweer

© brusselnieuws.be
19/08/2011
De Brusselse brandweer kreeg tussen het uitbreken van de hevige regen tot vrijdagmorgen bijna 10.000 oproepen binnen. Die gingen voornamelijk over ondergelopen kelders, huizen en straten, soms zelfs over een blikseminslag. In Wemmel en Grimbergen werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Tijdens de piek van de regenval tussen 17.00 en 18.30 uur liepen er meer dan 700 noodoproepen binnen. Vanochtend stond dat aantal al op 10.000, zegt Pierre Meys van de Brusselse brandweer. "Er zijn nog steeds verschillende teams op het terrein bezig. Tussen gisterenavond en vanochtend hebben we rond de 600 interventies gedaan.

Het onweer hield vooral lelijk huis in Jette, Laken, Sint-Jans-Molenbeek en Watermaal-Bosvoorde. Ook Anderlecht, Oudergem, Brussel, Sint-Pieters-Woluwe en Ukkel werden getroffen, maar daar zou de situatie minder ernstig zijn. In de rand kregen vooral Sint-Genesius-Rode, Alsemberg en Sint-Pieters-Leeuw het zwaar te verduren.

Rampenplannen in de Rand
In Grimbergen werd donderdagavond het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Op verschillende plaatsen stonden straten volledig blank door het hevige onweer. Er werden zandzakjes uitgedeeld aan de getroffen bewoners.

Ook in Wemmel werd het gemeentelijk rampenplan van kracht. Vooral de laagste punten van de gemeenten stonden onder water. Onder meer de Faymonvillesquare, de Guido Gezellestraat en de Kaasmarkt hadden te kampen met wateroverlast.

In Ossel, deelgemeente van Merchtem zorgde de druk van het water dan weer voor een ingestorte muur. De Osselstraat is afgesloten.

Ook Asse en Vilvoorde zijn zwaar getroffen. Verschillende bedrijfshallen en ondergrondse parkeergarages staan onder water.

Wegverkeer
Ook het wegverkeer raakte in de knoei. Verschillende Brusselse tunnels werden afgesloten en onder meer op de E40 tussen Brussel en Leuven was er zware wateroverlast. Ter hoogte van Bertem moest het verkeer over één rijstrook omdat er een grote waterplas over de weg lag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni