Onderhandelaars keuren Brusselakkoord goed

© brusselnieuws.be
21/09/2011
De federale onderhandelaars hebben het Brusselakkoord nu ook goedgekeurd. Woensdagavond wordt verder onderhandeld over de financieringswet en de overdracht van bevoegdheden naar de regio's. De eerste reacties op de voorstellen voor de vereenvoudiging van het Brussels gewest zijn vaak gematigd positief.

De voorstellen zijn ondertussen goedgekeurd door de acht onderhandelende partijen. Hoewel ze veel minder ver gaan dan wat de meeste Vlaamse partijen in Brussel de voorbij jaren vroegen, zijn de politieke reacties overwegend positief:

Federaal vice-premier en Brusselaar Steven Vanackere (CD&V) reageert op de VRT voorzichtig positief op de voorstellen. Tegelijk vindt hij dat de overheveling van bevoegdheden naar het Gewest wat ambitieuzer had gemogen.

Federaal vice-premier Guy Vanhengel (Open VLD) is absoluut blij met het akkoord. "De coördinatie van het veiligheidsbeleid komt in handen van de Brusselse minister-president en komt dus onder parlementaire controle," verheugt Vanhengel zich. "En ook inzake stedenbouw en mobiliteit zal het Gewest nu beter de bakens kunnen uitzetten."

Minister-President Charles Picqué (PS) is tevreden. Hij spreekt van een akkoord dat "in de richting van een sterker Gewest gaat". Hij prijst de nieuwe rol die het Gewest gaat spelen op vlak van veiligheid en de grotere coherentie inzake mobiliteit.

"Het is geen copernicaanse omwenteling," reageert Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V). Maar zij ziet toch heel wat verbeteringen, onder meer een strikter kader voor de gemeenten inzake mobiliteit en ruimtelijke ordening. Het akkoord verantwoordt volgens haar een herfinanciering van het Gewest.

Ook Groen! reageert positief. Het Gewest zal nu een eenvormig beleid kunnen voeren inzake mobiliteit, bouwvergunningen en veiligheid," zegt Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille, die mee aan de onderhandelingstafel zat. "Dat is niet meer dan logisch. Een tramlijn stopt niet aan de gemeentegrens en grote bouwprojecten hebben ook een bovengemeentelijke impact," zegt De Lille, die blij is met het feit dat het Gewest inzake mobiliteit en stedenbouw de rol van de gemeenten zal kunnen overnemen indien die niet aan hun verplichtingen voldoen. "Daar is aan de onderhandelingstafel flink over gediscussieerd."

Staatssecretaris voor Openbare Netheid Emir Kir (PS) kijkt vooral naar de toekomst van 'zijn' agentschap Net Brussel. "Ik wil waken over de toekomst van de werknemers," zegt hij in een mededeling. "Want deze keuze zal niet zonder gevolgen blijven voor het agentschap en zijn werknemers. Ik denk hierbij aan hun baan, hun sociale rechten en hun gezin."

De Brusselse N-VA-senator Karl Vanlouwe (N-VA) ziet in het akkoord "een mager beestje. Een eengemaakte politiezone, eenvoudiger en efficiënter bestuur... Dat zijn Vlaamse eisen waar niets van in huis komt." Vanlouwe vindt het onverantwoord dat Brussel daarvoor 600 miljoen euro extra zou krijgen.

Voor zowel de Vlaamse Democraten Brussel, waar ex-Vlaams Belangers Johan Demol en Greet Van Linter deel van uitmaken, en Vlaams Belang Brussel gaan de hervormingen niet ver genoeg. Zij pleiten allebei voor een eengemaakt veiligheidsbeleid in het Brussel Gewest.

Het FDF reageert gematigd tevreden. Brussels fractieleider Didier Gosuin spreekt van "een stap in de goede richting". Hij betreurt wel het behoud van de Nederlandstalige vice-gouverneur. Hij wijst er ook op dat er voor een aantal maatregelen al maanden een Brusselse consensus bestond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni