Nieuwe bevoegdheden: de kleinere bevoegdheden

DV, SVG
© Brussel Deze Week
09/04/2014

Naast de kinderbijslag en de woonbonus komt er ook nog een aantal kleinere bevoegdheden op het Brussels Gewest af. Een overzicht.

Dierenwelzijn

De overheveling van dierenwelzijn naar de gewesten wordt bij Gaia niet op applaus onthaald. De schrik zit er goed in dat dierenrechten in Vlaanderen en Wallonië bij landbouw gevoegd worden en dat zou geen goede zaak zijn. Een van de realisaties van huidig minister Laurette Onkelinx (PS) is het verbod op wilde dieren in het circus. Dierenrechtenverenigingen hopen dat de gewesten de federale wetgeving niet terugschroeven maar ze integendeel verder uitbouwt. In Brussel zou dierenwelzijn bij leefmilieu gevoegd worden, waar het thuishoort. Twee punten staan hoog op de agenda: onverdoofd slachten en de sterilisatie van katten. In Vlaanderen en Wallonië is een breed draagvlak om onverdoofd slachten te verbieden, in Brussel niet. Het risico bestaat dat de vraag naar tijdelijk slachthuizen de capaciteiten van Brussel te boven zal gaan. (DV)

Filmkeuring

België kent sinds 1920 een filmkeuring maar de bevoegdheid had al lang in handen moeten zijn van de gemeenschappen. Dat is minder simpel dan het lijkt. Niemand wil dat dezelfde film in Brussel anders wordt beoordeeld door de Vlaamse en Franse Gemeenschap. Daarom moet er een samenwerkingsovereenkomst komen tussen de gemeenschappen en de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. En moeten alle neuzen in dezelfde richting wijzen. Bedoeling is dat de filmsector voortaan de keuring uitvoert (zelfregulering), en dat de Vlaamse en Franstalige overheid dit controleert. Een en ander zal afhangen van het samenwerkingsakkoord dat er volgende legislatuur moet komen. De filmkeuring verhuist officieel op 1 juli naar de gemeenschappen. (SVG)

Toerisme

Brussel krijgt in de nieuwe regering een volwaardige minister van Toerisme. Het Gewest was al lang vragende partij. Het toerismelandschap is erg versnipperd: zowel Franse en Vlaamse Gemeenschapscommissie, Vlaanderen, als de stad Brussel zijn bevoegd. Maar het Gewest had er niets over te zeggen. Dat verandert, nu toerisme een economische bevoegdheid wordt.

De Brusselse regering heeft niet gewacht om zich al in stelling te zetten. Ze voerde zopas een grootscheepse fusie door van toerismegerelateerde diensten: VisitBrussels, Verbindingbureau Brussel-EU, etc.

Die proactieve houding toont aan hoe belangrijk het Gewest die nieuwe bevoegdheid vindt. Ze zal nu zelf een beleid kunnen uittekenen voor citymarketing, congres- en zakentoerisme, evenementen, etc. (SVG)

Dienstencheques

De dienstencheques zijn een zegen voor werkende mensen en laaggeschoolden die anders tot het zwarte circuit verdoemd zijn. Een nadeel: ze kosten de overheid veel geld. Een dienstencheque kost de gebruiker 9 euro voor een uur huishoudelijk werk, in werkelijkheid kost dat uur 22,04 euro. De overheid subsidieert dus meer dan de helft. Of het Brussels Gewest het systeem van de dienstencheques integraal gaat overnemen is niet geweten. Ze veel duurder maken heeft geen zin: dan neemt een deel van de gebruikers opnieuw een kuisvrouw of kuisman in het zwart aan. Ze afschaffen zou veel mensen hun werk afnemen of opnieuw in het zwart circuit duwen. Ook de hoofdstedelijke afdeling van de werkgeversvereniging Voka vindt dat ze moeten behouden blijven. (DV)

Huur

De regionalisering van de huurwetgeving staat al langer op het verlanglijstje van de Brusselaars, maar ze werd pas concreet in 2007. Ze behoorde toen tot de borrelnootjes van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Maar nu komt ze er dus echt aan. De huurwet legt rechten en plichten van eigenaars én huurders vast. Huurders hebben niet alleen maar rechten, eigenaars niet alleen maar plichten. Tot de plichten van de huurders behoort het betalen van de maandelijkse huur.

Een deugdelijke huurwetgeving maakt deel uit van een deugdelijk woonbeleid. In een stadsgewest als Brussel met zowat de helft huurders betekent dat ook private personen stimuleren om in betaalbare huurwoningen te investeren. Hiervoor is een evenwichtige huurwetgeving – die eigenaars niet afremt maar huisjesmelkers aanpakt – nodig. (DV)

Wegcode

Een deel van het verkeersreglement komt in handen van de gewesten. Veel gaat de burger daar niet van merken – het gros van de wegcode blijft in federale handen, maar toch levert de transfer voor Brussel een klein voordeel op. Ze kan voortaan onder meer de breedte bepalen van de witte lijnen op het wegdek die een busbaan aflijnen waar fietsers op mogen. Volgens de federale normering moeten die 30 centimeter breed zijn. Maar in een stad als Brussel met smalle straatjes en veel verkeer kan het nuttig zijn om die enkele centimeters smaller te maken. No kidding. (SVG)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni