N-VA 'mikt ook op Franstaligen' bij verkiezingen

© brusselnieuws.be
17/08/2013
De Brusselse N-VA overweegt om bij de campagne voor de verkiezingen van 2014 zich in Brussel ook op de Franstaligen te richten. Zo moet de partij in de gewestregering raken. “Heel wat burgers hebben het gehad met de PS, wij zijn een logisch alternatief.”

De N-VA wil in 2014 onmiskenbaar voor een sterke positie gaan in de hoofdstad. "Natuurlijk willen we in Brussel incontournable zijn, we willen dat overal zijn", zegt Brussels N-VA-voorzitter Lieven De Rouck in een gesprek met De Standaard. "En we zeggen niet neen tegen een deelname aan de gewestregering."

N-VA stapt zo in de voetsporen van Vlaams Belang, dat in 2004 ook al probeerde om in te breken in de meerderheid met een tweetalige campagne die zich toespitste op het migratiethema. Het VB strandde toen op vijf zetels, niet genoeg voor regeringsdeelname.

De Nederlandstalige groep in het Brussels parlement telt 17 zitjes. Als N-VA negen zetels haalt moet ze mee in de regering. Elke taalgroep kiest immers in principe zijn eigen meerderheid, waarna de Franstalige en Nederlandstalige meerderheid aan elkaar worden toegevoegd. Als Vlaams Belang zijn drie zetels van de vorige verkiezingen behoudt, en het cordon sanitaire gehandhaafd blijft, moet N-VA 'slechts' zes zetels halen. Op basis van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zou de partij kunnen rekenen op vijf verkozenen.

Veel hangt echter af van het resultaat van het VB. En dat zit in de hoofdstad met grote problemen. In de afgelopen legislatuur spatte de fractie immers uit elkaar. Dominiek Lootens-Stael bleef als enige verkozene over, nadat Johan Demol en Greet Van Linter opstapten. Zij richtten zelf een eigen fractie op binnen de VGC, de Vlaamse Democraten. Het is nog niet duidelijk in welke slagorde het VB in 2014 naar de kiezer trekt, en wat de plannen van Demol en Van Linter zijn.

'Tweetalige campagne'
De N-VA ziet er in ieder geval geen graten in om in het Frans campagne te voeren. "Brussel is een tweetalige stad, dus waarom zouden we niet in het Frans campagne voeren", zegt De Rouck. 'Wij mikken ook op Franstaligen. Veel burgers hebben het gehad met de PS. De MR en N-VA zijn dan de logische alternatieven. Inzake migratie maken wij het verschil met de MR, want te weinig Franstalige politici duwen door op dat thema."

Wat de N-VA van plan is als ze in de Brusselse meerderheid raakt is voorlopig nog koffiedik kijken. Begin 2014 organiseert de partij een congres over de thema's Brussel en confederalisme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni