FDF wil registratierechten naar Vlaams model

© brusselnieuws.be
30/04/2012
Wie de tweede keer een woning koopt in Vlaanderen, betaalt een pak minder registratierechten dan in Brussel. Emmanuel De Bock en Didier Gosuin (FDF) hebben een ordonnantie klaar om dat verschil weg te werken. Dat moet de rijkere middenklasse in de stad houden.

Wie in Vlaanderen een woning koopt, betaalt 10 procent registratiekosten. Als dezelfde persoon vijf jaar later een duurder huis koopt, opnieuw in het Vlaams gewest, dan moet hij of zij enkel het verschil op de registratiekosten betalen. De registratiekosten zijn tot 12.500 euro meeneembaar naar een volgende woning.

Concreet: een eerste woning van 400.000 euro is 4.000 euro goedkoper in Vlaanderen. Indien dat huis wordt verkocht en men koopt een nieuwe woning van 600.000 loopt het voordeel tegenover Brussel echter op tot 21.500 euro. "Wie eenmaal in Vlaanderen heeft gekocht, heeft er dus geen enkel belang om terug te keren naar het Brussels gewest", constateert parlementslid Emmanuel De Bock (FDF) in Le Soir.

Wie in Brussel een woning koopt, kan rekenen op een fikse korting (abattement) als hij of zij vijf jaar in het hoofdstedelijk gewest blijft. Die gunstmaatregel wordt echter aangevochten door de Europese Commissie omdat die in strijd zou zijn met het vrij verkeer van personen. De Bock en zijn partijgenoot Gosuin stellen daarom voor om de registratierechten te hervormen naar Vlaams model.

Volgens het FDF zal de maatregel geen geld kosten omdat het verlies aan registratierechten snel gecompenseerd zal worden door de meerinkomst aan inkomensbelasting. "We zien dat de middeninkomens de stad massaal blijven verlaten omdat ze moeilijk eigenaar kunnen worden", aldus Gosuin in de krant. "Brussel heeft hen echter nodig om de financiën gezond te maken en om de kloof tussen arm en rijk niet nog groter te laten worden. We moeten de middenklasse daarom helpen om een woning te kopen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni