40.000 euro voor niet-benoemde burgemeester

© brusselnieuws.be
01/10/2013
Véronique Caprasse (FDF), de niet-benoemde burgemeester van Kraainem, krijgt 40.000 euro morele en materiële schadevergoeding van Vlaanderen. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg beslist. Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) gaat in beroep.

Caprasse werd door Bourgeois niet benoemd tot burgemeester omdat ze zich niet bereid toonde de taalwetgeving in faciliteitengemeente Kraainem na te leven, zo meldt De Standaard.

De politica trok daarop naar de rechtbank, waar ze schadevergoeding eiste. 35.000 euro materiële vergoeding, het verschil tussen haar loon als burgemeester en dat van een eerste schepen, en 10.000 euro morele schadevergoeding.

De rechtbank volgde Caprasse, al hield ze het op 5.000 euro morele schadevergoeding. Volgens de rechter had Bourgeois met zijn gesprek enkel de bedoeling om na te gaan of Caprasse zich zou plooien naar de interpretatie van het Vlaams gewest. Caprasse werd daarom gediscrimineerd. Ook is het Vlaams Gewest volgens de rechtbank niet bevoegd om taalwetten te interpreteren.

Bourgeois kondigde al aan in beroep te gaan. "Dit vonnis legt een tijdbom onder de taalwetgeving en de taalevenwichten", zegt hij. Bourgeois wijst op het belang van de omzendbrief-Peeters, die stelt dat Franstaligen in faciliteitengemeenten Franstalige documenten elke keer opnieuw moeten aanvragen. Anders zouden die faciliteitengemeenten net als het Brussels gewest een tweetalig statuut krijgen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni