1.000 handtekeningen tegen Franse trainingen KFC Strombeek

© FM Brussel
12/08/2010
De werkgroep Vlaamse Actie protesteert tegen het gebruik van het Frans bij de jeugdtraining van voetbalclub Strombeek in Grimbergen. Ze overhandigden ruim duizend handtekeningen aan burgemeester Marleen Mertens (CD&V). [4 reacties]

De werkgroep Vlaamse Actie verzamelde de handtekeningen op een half jaar tijd. "Grimbergen is een open maar ook een Vlaamse gemeente," zegt Robert Timmermans, voorzitter van Vlaamse Actie in Het Nieuwsblad. "Iedereen die het Vlaams karakter van de gemeente respecteert, is welkom. Voor jonge nieuwkomers biedt sport net een unieke kans om al spelend Nederlands te leren. Omdat de trainingen meestal in het Frans gebeuren, zoeken Vlaamse gezinnen andere clubs op."

De burgemeester onderhandelt nu met KFC Strombeek in de hoop dat de trainingen voortaan in het Nederlands plaatsvinden. "De sportraad heeft in haar reglement een passage die zegt dat trainingen in het Nederlands moeten gebeuren bij alle sportclubs," zegt burgemeester Mertens.

Als een club die regel niet toepast, kan die geschrapt worden, maar zover wil de burgemeester van Grimbergen niet gaan. "Dan ontneem je jonge mensen de mogelijkheid om hun sport te beoefenen en dat kan dus ook niet de bedoeling zijn. We oefenen wel druk uit op de sportclubs om training te geven in het Nederlands."

Strombeek-Bever is een deelgemeente van Grimbergen die grenst aan Laken. Er wonen veel Franstaligen. "150 van onze 250 jeugdspelers zijn Franstalig," zegt Christian Donneux, voorzitter van KFC Strombeek. "Er zijn ook heel wat spelertjes uit Brussel bij. We kunnen die toch niet weigeren? We proberen training te geven in het Frans én het Nederlands maar het is niet evident om Nederlandstalige trainers te vinden. Misschien kunnen de mensen die ons de les spellen taalles komen geven aan onze spelertjes?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni