Vacatures bij de PS

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
25/05/2011
Als we de dagbladen mogen geloven, dan heeft de PS alle postjes al netjes verdeeld. Yvan Mayeur volgt na 2012 Freddy Thielemans op als burgemeester van de Stad Brussel. Wie het interview met minister-president Charles Picqué in deze krant aandachtig leest, weet dan dat hijzelf zal worden opgevolgd door Brussels schepen Philippe Close.

Mayeur komt uit de stal van Philippe Moureaux, Close is een vertrouweling van voorzitter Elio Di Rupo. Een mooi evenwicht. Maar misschien moeten we toch maar eerst de verkiezingen afwachten.

Dat de PS zich begint voor te bereiden, is normaal. De partij is een machtsmachine. Kijk maar naar de benoemingspolitiek in de para­regionale instellingen. Actiris, de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling, wordt voortaan geleid door Grégor Chapelle, een PS-schepen - waarmee overigens niet gezegd is dat hij incompetent zou zijn. En als de grote baas van de vervoersmaatschappij Alain Flausch binnen afzienbare tijd zijn lier aan de wilgen mocht hangen (of ertoe gedwongen wordt), dan treedt er opnieuw een grote machinerie in werking. Wordt de opvolger van Flausch dan ook een PS'er?

De machtspolitiek van de PS is bepalend voor de toekomst van Brussel. Met de vervanging van Freddy Thielemans en Charles Picqué komen namelijk de twee meest zichtbare politieke functies vacant. De twee invloedrijkste, ook. Burgemeester van de Stad Brussel is, meer nog dan minister-president, een functie met een nationale en internationale dimensie. De Stad Brussel plaatst zich vaak genoeg als hoofdstad op gelijke hoogte met het Gewest. Een gewestelijke politiek die niet door de Stad Brussel gedragen wordt, is een heikele onderneming.

Met zijn jaren dienst als OCMW-voorzitter en gemeenteraadslid heeft Mayeur de nodige expertise in huis, maar het is twijfelachtig of zijn komst een breuk met het huidige beleid zal betekenen. Mayeur wordt in de Franstalige pers geroemd omdat hij erin slaagt duizend nieuwe woningen te bouwen. Alleen moet nog blijken of het wel zo'n goed idee is om het groene Neder-Over-Heembeek vol te bouwen.

Ook de minister-president is een sleutelrol voor de toekomst van het Hoofdstedelijk Gewest. Als Philippe Close nog voor de gewestverkiezingen van 2014 de fakkel van Charles Picqué overneemt, dan zal hij zich moeten inschrijven in het nieuwe België waarin de gewesten/gemeenschappen meer gewicht hebben en meer overleg moeten plegen. Niet zozeer als région à part entière, maar als meervoudige hoofdstad en internationaal beslissingscentrum. Zijn ervaring als schepen van Toerisme kan Close dan goed van pas komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni