Expat schrijft opiniestuk over Brussel: 'De stad waar niemand iets om geeft'

NC
© brusselnieuws.be
28/10/2015

Gareth Harding is een expat in Brussel en heeft een vlammend opiniestuk geschreven over Brussel. Hij hekelt de slechte staat van de Europese wijk en de Brusselse mobiliteitsproblemen. Verder noemt hij de beleidsmakers hypocriet omdat ze wetten maken waar ze zich zelf niet aan houden.

"Stel, je bent een jonge diplomaat en je bent de eerste keer in Brussel voor een EU-top. Je komt aan in Brussel-Zuid en je besluit om de metro te nemen", begint Harding z'n opiniestuk voor EU Observer. Hij beschrijft hoe vreselijk deze ervaring voor iemand is die hier voor het eerst komt.

In Kunst-Wet is het onmogelijk om het juiste perron te vinden door de werkzaamheden. Aangekomen in Schuman is er nog eens chaos, opnieuw door verbouwingen. Als klap op de vuurpijl ligt ook bovengronds de weg open.

"Welkom in Brussel, de stad die geen moer geeft om hoe het wordt gerund", schrijft hij. "Welkom in Brussel, de stad waar wetten worden gemaakt en overtreden. Voetpaden zijn parkeerplaatsen, snelheidslimieten zijn volledig optioneel en gezondheid en veiligheid worden even hoog in het vaandel gedragen als in sweatshops in Bangladesh".

Hypocriete politiek
Volgens Harding is het grote probleem dat Brusselse politici niet wakker liggen van wat expats denken omdat expats niet kunnen stemmen bij verkiezingen. Hij vindt dat iedereen die in Brussel werkt ook zou moeten kunnen stemmen bij de gewestverkiezingen.

Tegelijkertijd geeft hij ook de Europese instellingen zelf een veeg uit de pan. "Symposia over duurzame steden vinden plaats in gebouwen met meer dan duizend parkeerplaatsen. Beslissingen om te besparen worden genomen door mensen met een hoog loon en een functie voor het leven. De strengste wetten rond luchtvervuiling worden goedgekeurd in het land met de meeste fileproblemen in de wereld".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni