Homans: 'Zal Thiéry niet benoemen'

© brusselnieuws.be
28/02/2016

Maandag zal de nieuwe gemeenteraad in Linkebeek ongetwijfeld opnieuw Damien Thiéry (MR) voordragen als burgemeester. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zal hem echter opnieuw niet benoemen.

De strijd tussen de Franstalige meerderheid in faciliteitengemeente Linkebeek en de Vlaamse regering zal gaat verder. Maandag komt de nieuwe gemeenteraad van Linkebeek opnieuw bij elkaar. Naar alle waarschijnlijkheid zal die gemeenteraad opnieuw Damien Thiéry voordragen als burgemeester.

Homans heeft zondag echter al laten verstaan dat ze er niet aan denkt Thiéry te benoemen. "Ik ga hem echt níet benoemen", klonk het in televisieprogramma De Zevende Dag. "Als de gemeenteraad alsnog Damien Thiéry voordraagt, zal ik dinsdag niet anders kunnen beslissen dan die beslissing gewoon te vernietigen. Ik moet rekening houden met de taalwetten en ik respecteer de Raad van State, die zich twee keer negatief uitgesproken heeft over de benoeming van Thiéry."

Sympathiek
De burgermeestercarrousel draait in Linkebeek reeds sinds 2007. Thiéry is tweemaal naar de Raad van State gestapt om zijn niet-benoeming aan te vechten en heeft tweemaal ongelijk gekregen, zo bracht de N-VA-minister in herinnering.

"De verkiezingen hebben 25.000 euro gekost en de situatie is onveranderd gebleven", aldus Homans die er verder op wees dat in Vlaanderen de burgemeesters niet rechtstreeks verkozen worden. "Ik heb geprobeerd de uitslag te respecteren en een Franstalige te benoemen, maar dat werd geweigerd. Dan heb ik de Vlaming Eric De Bruycker benoemd, die ook burgemeester zal blijven", zei de minister, die benadrukte dat ze enkel vraagt om de wet na te leven.

"Dit heeft niets met het communautaire te maken", zei ze nog. Liesbeth Homans omschreef Damien Thiéry overigens als "aimabel en sympathiek".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni