Wereldvrouwenmars trekt door Brussel: 'Aandacht voor geweld tegen vrouwelijke vluchtelingen'

© brusselnieuws.be
08/03/2016
Ook in:
nl fr

Honderden mensen hebben dinsdag actie gevoerd in Brussel voor de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Met de Wereldvrouwenmars wilden ze meer aandacht vragen voor de rechten van vrouwen overal ter wereld. Deze editie vroeg ook specifieke aandacht voor de opvang van vrouwelijke vluchtelingen en migranten.

De actievoerders, grotendeels vrouwen, verzamelden dinsdag rond 12 uur voor het Centraal Station. Organisaties als Groen en Ecolo, 11.11.11, sp.a en Oxfam Solidariteit waren aanwezig. De mars zelf startte onder begeleiding van de exotische trommels van fanfare Cadence Mandingue, die de vrouwen vergezelde op de rest van hun parcours door de stad. De manifestanten scandeerden slogans als "Solidariteit, met alle vrouwen wereldwijd."

Met deze Wereldvrouwenmars willen de deelnemende organisaties meer aandacht vragen voor het lot en de rechten van vrouwen wereldwijd, en dit jaar meer specifiek voor dat van vrouwelijke vluchtelingen en migranten. "Zestig miljoen mensen zijn op de vlucht, de helft daarvan zijn vrouwen en zij worden nog veel te vaak geconfronteerd met geweld", zegt Magda De Meyer van de Vrouwenraad. "Niet alleen in hun land van herkomst, bijvoorbeeld door gedwongen huwelijken, verkrachting en genitale verminking, maar ook tijdens hun vlucht, waar ze dreigen het slachtoffer te worden van seksuele uitbuiting, prostitutie en mensenhandel. Eens ze hier zijn, zijn er nog problemen. In opvangcentra zijn ze vaak de zwakste schakel. Denk maar aan vrouwen die in centra niet alleen naar de wc of naar de douche durven uit angst om lastig gevallen te worden", voegt ze daar aan toe. "We willen dat gendergeweld een reden voor asielaanvraag wordt."

Later dinsdag trok de mars nog langs het Albertinaplein en het Sint-Jansplein voor acties en getuigenissen. In de Lombardstraat plakten de vrouwen hun eisen op de muren van het Brusselse parlement. De optocht eindigde om 14.30 uur op het Rouppeplein, waar er een vredesverklaring werd voorgelezen.

Dinsdagnamiddag overhandigden de organisaties tot slot hun eisen aan de politici. Onder meer Groen-voorzitster Meryem Almaci, Wouter Devriendt (Groen) en sp.a-voorzitter John Crombez namen deel aan de mars. In hun eisenbundel vragen de vrouwen onder meer slachtofferhulp voor vrouwen zonder papieren.

Daarnaast willen ze onder meer dat mensen die werken in opvang en begeleiding van asielzoekers een opleiding krijgen rond gendergerelateerd geweld tegen vrouwen. Ook moet elk centrum een niet-gemengde ruimte hebben en moeten er individuele wooneenheden komen om het recht op privacy van vrouwen te respecteren.

De Wereldvrouwenmars ontstond in 1996 en werd al snel een mondiale beweging. Vandaag groepeert ze meer dan 5.000 organisaties uit 164 landen en regio's die hetzelfde doel hebben: manifesteren zolang niet alle vrouwen vrij zijn. De vier centrale thema's van de mars zijn armoede en economische onafhankelijkheid, geweld tegen vrouwen, vrede en demilitarisatie, en gemeenschapsgoederen en toegang tot middelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni