Er komt een werkgroep om te bestuderen hoe de veiligheid in Brussel kan verbeteren. Meer hebben de burgemeesters niet uit de brand kunnen slepen tijdens hun onderhoud met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De 19 Brusselse gemeenten hoopten vooral op meer middelen voor hun politiekorpsen.

De financiering van die korpsen stond al onder druk en de terreurdreiging heeft die alleen maar groter gemaakt. “Die maakt het ons zeer moeilijk. Een reden om extra middelen te krijgen van het federale niveau”, zegt Benoît Cerexhe (CDH), burgemeester in Sint-Pieters-Woluwe.

“We hebben in 2014 meer dan 800 betogingen gehad”, zegt Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). “Wij vragen daarom steun van de federale regering.”

Maar in budgettair krappe tijden, blijkt het niet eenvoudig om extra geld los te weken. “Iedereen zit achter geld aan”, zegt Jambon daarover. “En ze kijken daarbij naar boven. Maar de federale overheid zit evenzeer in geldnood. We gaan bekijken hoe we elkaar kunnen helpen binnen het budgettaire kader waarin we moeten werken.”

Geld is er dus niet. Er komt wel een werkgroep die de specifieke problemen in Brussel in kaart moet brengen. “We moeten de zaken objectiveren”, zegt Jambon. “We moeten immers kijken waar we onze beperkte middelen het best kunnen inzetten.”

De meeste burgemeesters kunnen daar alvast geen vrede meenemen. “Het zal voor de gemeenten zeer moeilijk worden als we lang op terreurdreiginsniveau drie blijven zitten”, zegt Olivier Deleuze (Ecolo), burgemeester in Watermaal-Bosvoorde. “Voor ons betekenend dat echt financiële problemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni