Het ophalen van geld via crowdfunding is lange tijd een moeilijk verhaal geweest, maar het Brusselse platform Growfunding bewijst dat het kan: 60 procent van de projecten haalt het vooropgestelde bedrag binnen. Misschien is crowdfunding wel de toekomst, nu de overheid de geldkraan voor subsidies dichtdraait.

Brussel Gestript is het recenste voorbeeld, maar er zijn nog heel wat andere sociaal-artistieke projecten die hun bestaan te danken hebben aan Growfunding. Dat is het meest succesvolle platform voor project van België. 60 procent van de projecten op growfunding.be, haalt ook effectief het vooropgestelde bedrag binnen.

Growfunding is opgericht vanuit de hogeschool Odisee. De initiatiefnemers verklaren het succes door de geografische afbakening en de focus op positieve projecten. "Het zijn stuk voor stuk lokale Brusslse projecten van kleine ondernemers", zegt Frederik Lamote van Odisee. "Die focus op Brussel is er ook om beeldvorming rond Brussel te veranderen. Elk project op Growfunding schitterende verhalen van sociaal ondernemerschap en hoe de stad functioneert."

Waar crowdfunding aanvankelijk iets was voor hippe internetgeeks, is Growfunding er ook in geslaagd om jong en oud mee in hun verhaal te krijgen. "We hebben een heel divers publiek en dat hangt ook samen met de projecten die we doen. Het is ook een erg Brussel, dus meertalig publiek. Het gaat om geëngageerde mensen, jong en oud die projecten steunen omdat ze vinden dat de stad daar nood aan heeft."

Hier en daar gaan stemmen op vanuit de overheid om crowdfunding een extra stimulans te geven. Het onderzoeksproject achter Growfunding krijgt voorlopig dan wel subsidies, ook langs de kant van de donateur kan er wat gebeuren. "Het geld dat iemand geeft zou fiscaal aftrekbaar gemaakt kunnen worden", zegt Herman De Cnijf, directeur van de Fiscale Hogeschool FHS. "De overheid verliest dan wel inkomsten maar trekt ook middelen aan die ze dan zelf niet moet investeren."

Nu de overheid ook de fiscaliteit regionaliseert, zou het Brussels Gewest haar eigen accenten kunnen leggen, aldus nog De Cnijf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni