Vier zwembaden in Brussel zijn dicht voor verbouwingen. Daardoor is het moeilijk voor leerlingen in het lager onderwijs om de eindtermen te halen. Zo zouden ze in staat moeten zijn om 25 meter te zwemmen. "Maar als je niet oefent, dan kan je dat niet", zo klinkt het bij de scholen. Het is hoog tijd dat het Gewest actie onderneemt en zelf zwembaden bijbouwt, vindt oppositiepartij Groen.

De helft van de Nederlandstalige leerlingen in het Brusselse lager onderwijs voelt zich niet veilig in het water. En dat is nochtans een van de eindtermen voor het vak zwemmen. De voornaamste reden is dat er te weinig zwembaden zijn waar de scholen terecht kunnen; vier Brusselse zwembaden zijn dicht voor verbouwingen. Vaak wordt de zwemles dan ook geschrapt.

Het zwembad van Ganshsoren is tien jaar lang gesloten geweest voor renovatie. Heel wat scholen waren genoodzaakt om elders te gaan zwemmen, maar betaalden daar ook een prijs voor. "We moesten de busreis en de inkom van het zwembad betalen, dat bedrag liep wel op voor onze school", zegt leerkracht Lichamelijke Opvoeding Chantal Baert van de Sint-Lutgardisschool in Ganshoren.

Volgens oppositiepartij Groen is het duidelijk: het Gewest moet het initiatief nemen om zwembaden bij te bouwen in Brussel. "Toch stel ik vast dat het Gewest heel langzaam reageert, om niet te zeggen niet", zegt Bruno De Lille (Groen). De Brusselse minister Guy Vanhengel (Open VLD) denkt ook dat het Gewest niet anders kan. "Ik denk dat we overdekte zweminfrastructuren zullen moeten bijbouwen in het Gewest, waar de scholen continu gebruik van kunnen maken", aldus Vanhengel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni