De hoofdstad kan zich geen oorlog permitteren tussen de burgemeester en de politie, vindt Danny Vileyn. "Het wordt tijd dat Mayeur en de bonden rond de tafel gaan zitten om dit uit te praten."

De eerste grote betoging tegen de eerste ‘rechtse’ regering sinds decennia heeft diepe wonden geslagen, ook in Brussel. De verwijten tussen Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) en de ordehandhavers houden maar niet op. De politievakbonden zeggen dat Mayeur hen in de steek gelaten heeft: ze mochten collega’s in nood niet helpen. Het antwoord van de burgemeester is kort en krachtig: de grootste politievakbond, het VSOA, liegt. Mayeur noemt de beschuldigingen een regelrechte schande. En dan als klap op de vuurpijl: minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stelt een onderzoek in. De beschuldigingen aan het adres aan Mayeur zijn dermate ernstig dat Jambon niet anders kan. De reputatie van de burgemeester staat op het spel. Anderzijds: als de liberale vakbond VSOA liegt dan is ze alle krediet kwijt, voorgoed.

De opdracht van Jambon is delicaat. Zijn partij staat nu eenmaal niet bekend als vakbondsminded. Anderzijds moet hij als N-VA’er de beschuldigingen tegen een PS-burgemeester laten onderzoeken. En laat de betoging waar meer dan 100.000 manifestanten aan deelnamen nu net een linkse betoging zijn tegen een uitgesproken rechtse regering. Het PS-model tegen het N-VA-model, om het met de woorden van Bart De Wever te stellen. De resultaten van dat onderzoek zullen met het vergrootglas bekeken worden. Hoe objectief de onderzoekers hun werk ook mogen doen. Dat is de nieuwe politieke context waarin we sinds kort leven. Maar ten gronde: er gaapt een diepe kloof tussen de ‘Franse’ aanpak van Mayeur – de term komt uit vakbondshoek – en de aanpak die een deel van de politie wil. De politie wil kort op de bal kunnen spelen. Te beginnen met administratieve aanhoudingen vooraf. Mayeur van zijn kant wil een bepaalde mate van materiële schade in een betoging dulden om de gemoederen niet te verhitten. Als opgehitste betogers of infiltranten hun woede kunnen koelen op stadsmeubilair, is de kans groot dat ze medebetogers, toeschouwers en politieagenten met rust laten, zo luidt de logica van de ‘Franse’ methode. Maar: vorige donderdag raakten wel 110 politie-agenten gewond, zwaar en licht, en werden er auto’s en politiemoto’s in brand gestoken. Nu al beeft de politie voor de betoging van 28 november in Antwerpen.

De felheid waarmee de politie, vooral de liberale VSOA, Mayeur aanpakt, heeft ook een diepere grond. De relatie burgemeester-politie is ten gronde veranderd – verslechterd – sinds Mayeur Freddy Thielemans als burgemeester en hoofd van de politie vervangt. Zijn beslissing om camera’s in het commissariaat aan de Kolenmarkt te hangen heeft kwaad bloed gezet. En dat is maar één voorbeeld. Het wordt tijd dat Mayeur en de vakbonden rond de tafel gaan zitten om het ongenoegen uit te praten. De hoofdstad kan zich geen oorlog tussen politie en burgemeester veroorloven. Vooral nu niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni