De Stad Vilvoorde is een mogelijke partner van de Brusselse gemeenten in de strijd tegen radicalisering, meent Danny Vileyn.

Het aantal valse bommeldingen is de jongste weken sterk toegenomen, in Brussel zijn de meldingen dagelijkse kost. Maandag waren er nog valse bomalarmen aan de Amerikaanse ambassade en aan het Justitiepaleis. Ook het Europees parlement werd een tijdje ontruimd, al was het onduidelijk wat er aan de hand was. De valse bommeldingen treffen bovendien niet alleen officiële instellingen, tijdens het weekeinde werd ook de Brussels Event Brewery ontruimd na een vals bomalarm. Of de valse bomalarmen het werk zijn van terroristen of van vereenzaamde gekken weten we niet. Ondertussen draaien politieagenten wel heel veel overuren en kan het klein geboefte in de straten van Brussel en Molenbeek, niettegenstaande de aanwezigheid van para’s, zijn gang gaan. Dat laten cijfers zien.

Daarom is de mail waarin de Antwerpse CD&V vorig weekeinde opriep om te tweeten tegen de aanwezigheid van para’s in Antwerpen (en Brussel?) zo pijnlijk. De politie heeft de handen vol, de stadsbesturen betalen zich blauw aan overuren en dan moet een ‘ludieke’ actie een maatregel die CD&V-minister Kris Peeters mee goedgekeurd heeft onderuit halen. Met de hulp van diens kabinet. Het leert ons veel over spontane tweets voor of tegen om het even wie of wat. En over de kleine kantjes van de politiek.
Dezelfde dag meldt de krant De Standaard dat de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) door de Amerikaanse president Barack Obama uitgenodigd is om te spreken op de Global Security Summit. Bonte zal er spreken over de aanpak van radicalisering in zijn gemeente. Je kan daar cynisch of meewarig over doen, maar dat is misplaatst. In moeilijke tijden heeft ook de bevolking af en toe een signaal nodig dat haar bestuurders krachtdadig bezig zijn.

Vilvoorde kijkt aan tegen Brusselse cijfers wat Syriëstrijders betreft: 28. Vilvoorde heeft een eigen aanpak, heel erg gemeenschapsgericht. De uitnodiging komt dan ook niet uit de lucht vallen. Toch vreemd hoe weinig reactie er hier te lande kwam. Al is de verklaring wellicht eenvoudig: de SP.A zit federaal en Vlaams op de oppositiebanken. Bonte riep de meerderheidspartijen op om hun ruzies binnenskamers te beslechten omdat hun gekibbel ook te horen valt in Syrië en Irak. Bonte riep ook op om eendrachtig terrorisme te bestrijden en om de radicalisering aan te pakken. Pijnlijk voor de federale regering. En niet voor herhaling vatbaar.

Vilvoorde grenst aan Brussel en is de snelst groeiende stad van Vlaanderen. De Brusselse gemeentebesturen weten nu alvast dat Vilvoorde een partner is in de strijd tegen radicalisering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni