Standpunt BDW: Verschroeide aarde

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
15/10/2014

De vergelijking tussen de regering-Michel en het 'horrokabinet' Martens-Gol uit de jaren '80, de heisa rond de collaboratie-uitspraken van Jan Jambon (N-VA). De gezwollen retoriek komt dezer dagen niet uit de lucht vallen, vindt Danny Vileyn.

“De regering-Michel I is de heruitgave van het horrorkabinet met de Antwerpse burgemeester als conservator,” zo klonk het bij de anders minzame Rudy Demotte (PS), minister-president van de Franse Gemeenschapsregering.

Het oorspronkelijk horrorkabinet was de regering-Martens-Gol uit de eerste helft jaren 1980. Een regering waar de loontrekkenden met indexsprongen en een hard besparingsbeleid de prijs betaalden voor een slabakkende economie en een piekende werkloosheid.
Eerste minister Charles Michel (MR) antwoordde in dezelfde stijl als Rudy Demotte: “Het was deze coalitie of de chaos. De socialisten kozen ervoor om te wachten tot de aarde helemaal verschroeid was en een terugkeer van de PS onvermijdelijk.”

De gezwollen retoriek komt dezer dagen niet uit de lucht gevallen. En dan hebben we het nog niet over het collaboratieverleden en het extreemrechts verleden van een deel van de Vlaamse Beweging waarmee de federale N-VA-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken geconfronteerd werden.

Een verbale uitschuiver en aanwezigheid op het verjaardagsfeest van de 90-jarige oprichter van het extreemrechtse en gewelddadige VMO geven de oppositie munitie. Links eist het ontslag van Francken.

Dat (Franstalig) links Charles Michel zou proberen te pakken via de Vlaams-nationalistische N-VA mag niet verbazen. Net zoals het evenmin mag verbazen dat N-VA-voorzitter Bart De Wever verklaarde de socialisten nooit meer terug te willen zien. Politiek is conflict.

De PS zit voor het eerst in een kwarteeuw op de federale oppostiebanken, terwijl ze in de gewesten en gemeenschappen in de regering zit. Dat betekent dat de PS op een dag wel zal moeten praten met N-VA-ministers op belangrijke departementen, zoals Binnenlandse Zaken. En vice versa. Het land moet bestuurd worden en dat vereist meer dan verbale uithalen. De files en de mobiliteitsknoop rond Brussel zijn maar één voorbeeld. Die moet opgelost worden door de federale, de Brusselse én de Vlaamse regering samen. Een versnelde invoering van het GEN, zoals de regering-Michel I belooft, is zeer nodig, maar zal niet volstaan. Er zijn gewoon te veel auto’s. En dat is slecht voor de luchtkwaliteit, voor het zenuwstelsel en ook voor het bedrijfsleven, dat te veel tijd verliest.
Of de regering-Michel I de meest asociale is sinds Martens-Gol, zal over vijf jaar blijken. Het is een legitieme regering met een uitgesproken werkgeversretoriek. Alleen moet ze ophouden met te proclameren dat er geen alternatief is. Als er geen alternatief is, dan kunnen de politici naar huis en de technocraten aan het werk. Die gedachte is pas beangstigend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni