© tvbrussel

Standpunt BDW: Verkeerde keuzes

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
19/03/2014

Sociale woningen zijn nodig. Maar nog beter en veel dringender zijn behoorlijk betaalde banen voor de vele tienduizenden Brusselse werkzoekenden, schrijft Danny Vileyn.

Het aantal bewoonde sociale woningen is tussen 2004 en 2012 met zevenhonderd eenheden gedaald. Dat is vreemd in een stadsgewest met ellenlange wachtlijsten en drukkingsgroepen die de overheid pogen bij de les te houden. Toch zijn er in dat decennium ook duizend nieuwe sociale woningen bij gekomen. Het grote probleem is dat er veel woningen gerenoveerd worden of nog moeten gerenoveerd worden. Iets minder dan 10 procent van de sociale woningen stond eind 2012 leeg. Dat is veel te veel. Het is duidelijk dat er de voorbije tien jaar niet de juiste keuzes gemaakt zijn.

De bevolkingsprognoses, overheid en drukkingsgroepen staren er al jaren naar als konijnen naar een lichtbak. Dat is vreemd. De leegstand neemt amper of niet af en in niet weinig sociale woningen rijzen de verwarmingskosten de pan uit. De volgende regering moet zich in de eerste plaats toespitsen op renovatie en isolatie van sociale woningen. Dat gaat het budget van die gezinnen verlichten en de overheid kan op termijn veel geld besparen.

De extreemlinkse PVDA was er als de kippen bij om 50.000 nieuwe sociale woningen te eisen. Nu goed, de kans dat de PVDA mee het regeerakkoord schrijft is gering, maar toch loont het de moeite om nader op hun eis in te gaan. Wat kan er tegen zijn om arme mensen een sociale woning te bezorgen? Niets, alleen is het niet haalbaar en ook niet wenselijk om er 50.000 te bouwen. Ten eerste is er geen geld voor, en ten tweede is er geen plaats voor. Een stad heeft ook parken en pleinen nodig. Bovendien zou massale bouw marktverstorend werken en private investeerders afschrikken. Nu moet de overheid private investeerders geen carte blanche geven: er worden nog veel te veel banale panden opgetrokken en er wordt nog te veel groen opgeofferd. De ULB-studenten die deze week nog protesteerden tegen het volbouwen van hun campus verdienen dan ook een pluim. Maar dit gezegd zijnde: je moet private investeerders ook niet wegjagen.

Sociale woningen zijn nodig. Maar nog beter en veel dringender zijn behoorlijk betaalde banen voor de vele tienduizenden Brusselse werkzoekenden. Als mensen voldoende inkomen hebben moeten ze zich niet inschrijven op een wachtlijst voor een sociale woning en geduld oefenen tot ze aan de beurt zijn. Dan kunnen ze zelf kiezen waar ze willen wonen.

Omdat de overheid ook de komende vijf jaar geen geld op overschot zal hebben moet er een beroep gedaan worden op de privégeld om betaalbare huurwoningen op de markt te brengen. Met spaarboekjes die blijven aandikken moet dat een haalbare kaart zijn. Maar dat ontslaat de overheid niet van de plicht om de sociale woningen versneld te renoveren en te isoleren. En om ook gericht nieuwe sociale woningen te bouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni