Standpunt BDW: veiligheid met verlof

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
25/11/2015

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort had na de aanslagen in Parijs meer dan drie volle dagen nodig om een standpunt te formuleren over de veiligheid in zijn eigen gewest. Vijftig uur totale windstilte. Terwijl al heel snel duidelijk was dat Brussel een sleutelrol heeft gespeeld in de jihadistische aanslagen.

Vervoort moest eerst de negentien burgemeesters consulteren en de zes zonechefs en wie weet wie nog allemaal. Pas dan kon hij naar buiten treden met een gemeenschappelijk Brussels standpunt. Het is de afgelopen week overduidelijk geworden dat het veiligheidsbeleid van de Brusselse regering onbestaande is, alle mooie praatjes ten spijt.

Het Brussels veiligheidsbeleid is volledig schatplichtig aan de negentien burgemeesters. Zij bepalen, Vervoort voert uit. De minister-president vindt dat wellicht niet eens zo erg. Hij is zelf burgemeester met verlof.

De eminente criminoloog Paul Ponsaers legt in Brussel Deze Week uit hoe nefast dit is voor de veiligheid van een metropool. Bestuursniveaus moeten samenvallen: één stad, één politie. Het is overal zo in de wereld. Dat sluit een gedecentraliseerde wijkwerking niet uit. In Brussel zijn er vier niveau’s verantwoordelijk: de federale politie en binnenlandse zaken, de Brusselse regering, de zes politiezones én de negentien lokale besturen. Dit leidt geheid tot inefficiënt bestuur.

De Franstaligen weten dat zelf zeer goed. De MR-jongeren hebben enkele jaren geleden zelf voor een eengemaakte politiezone gepleit. Omdat het de logica zelve is. Alleen zijn de Franstaligen hier om politieke redenen niet toe bereid. Een eengemaakte politie onder het bestuur van de Brusselse regering is een afzwakking van macht voor de Franstaligen, en een versterking van de macht voor de Nederlandstaligen. Want in de Brusselse regering wordt de macht door Franstaligen en Nederlandstaligen gedeeld. En in de lokale besturen zwaaien de Franstaligen de plak.

Als het veiligheidsbeleid écht naar het gewest verschuift, willen de Franstaligen boter bij de vis. Bijvoorbeeld een verzwakking van de taalwetgeving of het afschaffen van de gewaarborgde Nederlandstalige vertegenwoordiging.

Dat is old school politiek zoals die al decennia bedreven wordt in België. De vraag is of dit soort koehandel van deze tijd is. Veiligheid is een kerntaak van de overheid, geen communautaire pasmunt.

Op het moment van dit schrijven loopt Salah Abdeslam vrij rond. Op dit moment werken de politiezones vrij goed samen, onder coördinatie van de politiezone Brussel-Elsene en in samenwerking met de federale politie. Als het kan in een belegerde stad moet dat ook op structurele manier kunnen, als de rust is weergekeerd.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni