Standpunt BDW: Tweestromenland

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
19/11/2014

Terwijl De Lijn haar tarieven fors verhoogt, kiezen Brusselaars en Walen voor een minimale verhoging. De ‘rechtse’ Vlaamse regering maakt duidelijke keuzes en dat is haar goed recht. De ‘centrumlinkse’ Brusselse regering maakt andere keuzes en dat is evenzeer haar recht. En wat doet de federale regering? Ze laat de fiscale voordelen voor de 1,1 miljoen bedrijfsvoertuigen ongemoeid. Het lijkt wel alsof dit land nog nooit files heeft meegemaakt.

En ondertussen wil federaal minister Jacqueline Galant (MR) minder verschillende tarieven bij de NMBS. Trein Tram Bus vreest terecht dat vereenvoudiging zal staan voor duurder. Galant kan wel een en ander rechttrekken voor Brusselaars en de Randbewoners uit de middenklasse als het Gewestelijk Expressnet (GEN) er vliegensvlug komt.

Terwijl de Vlaamse regering de woonbonus al flink heeft ‘aangepast’ en diezelfde premie voor lopende leningen nu ook niet langer wordt geïndexeerd, is de Brusselse regering nog altijd van plan om de woonbonus te behouden. De regering wil zelfs de korting op de registratierechten voor een eerste woning nog uitbreiden. Maar eerst heeft minister van Financiën en Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) deze week een werkgroep aan het werk gezet die een bescheiden, maar desalniettemin belangrijke, shift van belasting op arbeid naar belasting op vermogen moet onderzoeken. Vanhengel wil aldus de één procent agglomeratiebelasting en de gewestbelasting afschaffen. Dat is een bescheiden begin. Een echte shift zou kunnen zijn dat er op een bescheiden gezinswoning geen onroerende voorheffing meer moet betaald worden, alleen nog op grote gezinswoningen en woningen die inkomens genereren.

Het is een goede zaak dat met de zesde staatshervorming de gewesten meer in de melk te brokkelen hebben. Dat betekent ook dat de Brusselse regering een eigen stedelijk woonbeleid kan uittekenen. Het is niet ongewoon dat de regering van een suburbane regio als Vlaanderen een ander beleid uittekent als de regering van een stadsgewest. Wat we niet gewoon zijn: ‘rechtse’ regeringen in Vlaanderen en federaal, ‘centrumlinkse’ in Brussel en Wallonië. Het woonbonusbeleid van de Vlaamse regering biedt de Brusselse een onvermoede kans om jonge (Vlaamse) tweeverdieners met een hart voor de stad in Brussel te houden of aan te trekken. Met een woonbonus die vele keren voordeliger is dan die in Vlaanderen moet dat lukken. Meer jonge Vlamingen in Brussel, dat onder andere de hoofdstad van Vlaanderen is, daar kan niemand iets op tegen hebben. Ook de Vlaamse regering niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni