Standpunt BDW: Turken

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
12/05/2015

Charles Picqué (PS), de voorzitter van het Brussels parlement, heeft in zijn toespraak voor de Irisfeesten parlementsleden en enkele partijleden tot de orde geroepen in verband met de herdenking van de Armeense genocide. Die ligt binnen de Turkse gemeenschap nog altijd gevoelig en dus zet die parlementsleden onder druk. Ontoelaatbaar, aldus Picqué die zich voluit affirmeert als parlementsvoorzitter.

In het Brussels parlement werd een vaudeville opgevoerd die een democratie onwaardig is. Toen twee weken geleden een minuut stilte voor de herdenking van de Armeense genocide op de agenda stond, deden drie parlementsleden er alles aan om dat te verhinderen. Ze kregen er applaus voor in de Turkse pers. Het leidde tot een compromis waarbij de minuut stilte kon ingevuld worden naar eigen godsvrucht en vermogen: ofwel was de minuut stilte voor de anderhalf miljoen slachtoffers van de Armeense genocide, ofwel voor de honderden migrantenslachtoffers die recent omkwamen in de Middellandse Zee. Een beschamende vertoning.

Ook in de Kamer viel de afwezigheid van verkozenen met Turkse roots op. Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, was één van hen. Maar het gaat voor Picqué niet alleen over Kir. Het gaat over iedereen die volgens Picqué het parlement besmeurd heeft.

Een tweet van PS-voorzitter Elio Di Rupo na de Irisfeesten laat zien dat Picqué nog niet uitgerangeerd is binnen de PS. Di Rupo heeft laten weten dat Kir tot de orde geroepen is en zich in de toekomst aan de richtlijnen van de PS gaat houden. En ook dat is nieuws. In 2005 klonk het bij de Brusselse PS heel anders. Toen maakte de PS een bocht om de Turkse verkozenen ter wille te zijn. In een perscommuniqué van 16 november 2005 sprak Brussels PS-voorzitter Philippe Moureaux nog van een poging tot genocide door het Ottomaanse rijk op het Armeense volk. Ook toen was er heisa rond de houding van Kir. Moureaux zei verder dat hij streefde naar een goede verstandhouding tussen alle gemeenschappen – uiteraard, zouden we zeggen – maar: met tegelijk een rigoureuse zoektocht naar de waarheid. Alsof er nog twijfel mogelijk was. Aan die twijfel heeft Picqué alvast een einde gemaakt.

Nog vorig weekeinde werd in Jette een steen onthuld voor de 500.000 Aramese slachtoffers van het Ottomaanse rijk. Ook deze volkenmoord is nog niet expliciet erkend door Turkije. De raison d’état haalt het in Turkije op de rede en de menselijkheid, zo betreurt de Jetse burgemeester Hervé Doyen (CDH). De raison d’état van de Turkse staat is alvast geen excuus meer voor de Brusselse parlementsleden met Turkse roots.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni