buurtmoestuin-Marollen 05
© Bart Dewaele

Standpunt BDW: Stadsgroen

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
17/09/2014

De Marollenmoestuin, de gevangenis van Haren, de ULB-campus. De vele acties om groen te behouden kunnen niet langer afgedaan worden als opwellingen van wereldvreemde alternatievelingen. Het zijn mensen van alle rangen en standen die niet langer willen dat er groen verdwijnt, schrijft Danny Vileyn.

Maandagochtend besliste een vrederechter dat de bezetters van een ‘illegale’ moestuin in de Marollen moesten opkrassen. De actievoerders wilden het kappen van bomen en het optrekken van een handvol sociale flats verhinderen. In Haren kamperen ondertussen twee jongemannen en een Japanse dame op het terrein van de toekomstige gevangenis. De Japanse onderhoudt er een moestuin.

De beslissingen over de gevangenis in Haren en de sociale woningen in de Marollen waren al lang genomen. Dat weten de actievoerders ook wel, maar toch willen ze hun stem verheffen tegen het oprukkend beton. De stad Brussel heeft even verderop in de Marollen een alternatief voor de moestuin ingericht, maar die geste volstond niet. Buurtbewoners willen niet alleen meer groen, ze willen dat het bestaande groen niet verdwijnt, oude bomen maken deel uit van de identiteit van een buurt. Dat was ook de boodschap van Gustavo Gomez van de ULB twee weken geleden in deze krant. Gomez verzet zich tegen het volbouwen van de ULB-campus: enerzijds wordt waardevol groen gekapt, anderzijds wordt een parking vertimmerd tot park. Tenzij er zeer goede redenen voor zijn, nemen buurtbewoners dergelijke onzin niet langer. En dat is zeer terecht.

De vele acties om groen te behouden kunnen niet langer afgedaan worden als opwellingen van wereldvreemde alternatievelingen. Het zijn mensen van alle rangen en standen die niet langer willen dat er groen verdwijnt. Maar de steun die ze totnogtoe krijgen is gering. Zelfs de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL) aarzelt tussen groen en sociale woningen.

De jongste jaren werd de demografische boom tot religie verheven. We leven steeds dichter op elkaar. En dat zorgt voor spanningen. Dat weet iedereen, maar in Brussel wordt daar niet over gesproken - in La Louvière (zie p.4-5) bijvoorbeeld wel. Een hogere bevolkingsdichtheid betekent dat er meer nood is aan groene ruimten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in heel Brussel mensen opstaan die hun groen willen behouden.

Toch lijkt de kentering ingezet. Op dezelfde dag dat de vrederechter de illegale moestuin in de Marollen veroordeelde, liet de gemeente Sint-Jans-Molenbeek weten dat ze niet langer sociale woningen en een klein park wil aan de Ninoofsepoort. Net als de buurtbewoners wil Molenbeek een groot park en geen sociale woningen. Zeer goed, maar Molenbeek is natuurlijk maar één gemeente. Of het Brussels Gewest, de voogdij-overheid dus, volgt, is een andere vraag. De meest pertinente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni