Standpunt BDW: rechtvaardig kadastraal inkomen

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
25/02/2015

De Stad Brussel verstuurt een brief naar de vele duizenden eigenaars die een pand bezitten met comfort 0. Die code betekent dat de woning in kwestie noch centrale verwarming noch een badkamer heeft. Als de eigenaar antwoordt dat de woning ondertussen centrale verwarming en/of een badkamer heeft, wordt het kadastraal inkomen (KI) verhoogd. Dat betekent dat de eigenaar meer onroerende voorheffing zal moeten betalen. Eerlijke mensen nog maar eens de klos? Misschien. Al kan de Stad natuurlijk altijd controleurs op pad sturen.

De Stad volgt hiermee het voorbeeld van Schaarbeek, Evere en Sint-Agatha-Berchem. Het was de FDF-gemeente Schaarbeek die het voortouw heeft genomen. Nu volgt ook de paarse coalitie van socialisten en liberalen in de Stad Brussel. Schepen van Financiën Philippe Close (PS) kon de – milde – kritiek van de groene en oranje oppositie dan ook makkelijk parereren met de verwijzing naar Denis Grimberghs (CDH) en Isabelle Durant (Ecolo) die in Schaarbeek in de meerderheid zitten.

Waarom verstuurt de Stad de vragenlijst? Om meer geld in het laatje te krijgen natuurlijk, daar moeten we niet flauw over doen. Hoe verkoopt ze zoiets? Als een rechtvaardige beslissing, want daar gaat het over bij de bevolking. Als ik hetzelfde huis/appartement bezit als mijn buurman, dan vind ik het onrechtvaardig als ik jaarlijks honderd euro meer moet neertellen dan hij. Dat is een eenvoudig voorbeeld. Dat kan iedereen begrijpen. Daar is iedereen voor. Dat is ook wat gemeenteraadslid Bart Dhondt (Groen) zegt: als de doelstelling een rechtvaardigere belasting is, dan zijn de groenen voor. Maar wat voorligt is Dhondt te weinig. En daar heeft hij natuurlijk gelijk in.

Als de ene onrechtvaardigheid wordt weggewerkt, dan maar meteen ook die andere: de veel grotere, het herenhuis of de villa die tot luxe-appartement werd vertimmerd. Het kadastraal inkomen (KI) is sinds de jaren 1970 wel geïndexeerd, maar er is geen perequatie (vereffening, red.) gebeurd. Heel concreet betekent dat: in de Bezemhoek in Watermaal-Bosvoorde betaal je voor een huisje dat een paar honderdduizend euro waard is veel minder dan voor een appartement in de buurt van Hoogte Honderd in Vorst.

Met andere woorden: het KI komt niet langer meer overeen met de waarde van een pand. Op tijd en stond de vastgoedwebsite Immoweb raadplegen volstaat om dat vast te stellen. Het meest logische zou zijn dat er een perequatie gebeurt voor heel het gewest. Maar geen enkele politicus – tenzij een minister die aan zijn laatste termijn bezig is – durft dat aan. Iedere Belg, Brusselaar, Vlaming of Waal denkt bij een aanpassing onmiddellijk dat hij de sigaar gaat zijn. Om dat verkocht te krijgen zou de overheid moeten beloven dat het alleen om een herschikking gaat, niet om meer inkomsten. Maar dat is haast een onmogelijke zaak. Tenzij CD&V-voorman Kris Peeters een perequatie meeneemt in de grote federale tax shift die hij zo graag wil. Dan moeten gemeentebesturen niet langer morrelen in de marge.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni