Neo Europea View of the Market Square

Standpunt BDW: onderhandelen

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
18/06/2014

Over Neo/Europea en het nieuwe nationale voetbalstadion zijn kritische vragen op zijn plaats, vindt Anne Brumagne. Zoals waarom Brussels enige zwemparadijs Océade per se moet verdwijnen. Of hoe de overheid er zal op toezien dat het stadion niet door de belastingbetaler wordt betaald.

Politieke partijen die dezer dagen onderhandelen voor deze of gene regering, moeten beslissen welke elementen uit hun programma ze absoluut in het regeerakkoord willen. En welke ze eventueel willen ‘opofferen’. Wat Brussel betreft weten we al dat de onderhandelaars instemmen met het handhaven van de communautaire vrede. Dat wil onder meer zeggen dat het FDF, wil het een zitje in de Brusselse regering, niet moet morrelen aan de gewaarborgde vertegenwoordiging van de Vlamingen.

Een goede zaak is dat. Maar van het FDF wordt ook verwacht dat het zijn verzet opgeeft tegen Neo/Europea en tegen het nieuwe voetbalstadion op Parking C. Terwijl over die projecten toch een paar kritische vragen op hun plaats zijn...

Neem Neo. Een globaal plan voor de Heizelsite was zeker welkom. Alleen heeft de promotor van het project, de stad Brussel, nooit een afdoend antwoord kunnen formuleren op erg fundamentele kritiek. Namelijk dat het nieuwe shoppingcenter op de Heizel, Mall of Europe, de handel in de eigen binnenstad en in de ruime Noordrand zal laten bloeden. Evenmin is duidelijk waarom sommige bestaande ‘attracties’ in het concept worden ingepast, en andere zeker moeten verdwijnen. Zoals zwemparadijs Océade. Zijn die plastieken buizen aan de buitenkant te lelijk? Feit is dat er in Brussel nauwelijks zwembaden zijn waar je met je kroost op een vrije dag naartoe kan. De geplande zwemvijver zal als alternatief niet volstaan.

En dan is er het voetbalstadion op Parking C, dat men wil bouwen in de hoop om een belangrijke wedstrijd van het Europees Kampioenschap in 2020 te mogen organiseren. Ook al hebben we op een paar honderd meter al het Koning Boudewijnstadion, waar ook nog eens atletiekwedstrijden kunnen worden georganiseerd. Ook al hebben sommige buurlanden met een minstens even grote voetbaltraditie niet eens zo’n apart stadion voor nationale wedstrijden.

Daar wacht de leden van de nieuwe Brusselse regering zeker een taak: erop toezien dat, zoals nu uitdrukkelijk wordt gesteld, de financiële inspanningen voor het nieuwe stadion uiteindelijk niet door de Brusselse overheid worden gedragen. Het zou niet de eerste keer zijn dat de lusten voor de privépartner en de lasten voor de overheid zijn. De stad Gent betaalde voor de Ghelamco-arena uiteindelijk bijna 40 miljoen euro, waarvan 18,5 miljoen euro via een intercommunale... voor water.

Naar verluidt is Ghelamco ook een van de kandidaten voor de bouw van het Brusselse stadion.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni