Standpunt BDW: Museumregen

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
10/02/2016

Het Jubelparkmuseum dreigt anderhalf miljoen euro private sponsoring te mislopen als de lekkende daken niet hersteld zijn. De (centrum-)rechtse regering Michel moet dringend ingrijpen: ze kan het zich gewoon niet veroorloven om te talmen, ook al is de slechte toestand waarin tal van federale musea verkeren niet haar fout. Een (centrum-)rechtse regering die geld van de private sector laat liggen zou terecht de hoon van heel de goegemeente over zich heen krijgen.

Opeenvolgende regeringen van socialisten, liberalen en christendemocraten vonden het niet de moeite om in Brusselse musea te investeren. Waarom mag God weten. Altijd waren er wel dringender investeringen of gooide Europa roet in het eten. Of werden er discussies gevoerd over de vraag: moeten de federale musea bicommunautair of cocommunautair worden? Het Afrikamuseum in Tervuren is het enige museum dat op dit ogenblik grondig aangepakt wordt, terwijl ook het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren om restauratie smeken.

Brussel Deze Week kopte op 10 januari 2013 ‘Jubelpark zet de emmers klaar’. Drie jaar later is het de krant De Standaard die op haar voorpagina schrijft: ‘Ook in het Jubelpark museum regent het binnen.’ In 2013 was Didier Reynders (MR) minister van de Regie der Gebouwen. Na drie jaar is de Regie er nog niet geslaagd om een aannemer te vinden die lekkende daken kan dichten. Waar liep het in 2013 mis: bij de politiek of bij de administratie? Het is tegenwoordig bon ton om bij problemen te zeggen dat we niet naar het verleden moeten kijken, maar naar de toekomst. Dat is natuurlijk onzin. Wie weigert naar het verleden te kijken is gedoemd om dezelfde fouten te blijven maken.

Staatssecretaris bevoegd voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) heeft een eenmalige subsidie klaar voor dringende werken. Dat geld moet dit jaar gebruikt worden, anders zijn de musea het kwijt. Dat klinkt absurd, maar dat zijn de regels. Maar er wacht nog meer onaangenaam nieuws. Als het lekkende dak niet dit jaar gedicht is, kan de aannemer die de zaal moet herinrichten niet aan de slag en moet het museum de man een boete betalen. Weggegooid geld heet dat.

Het is minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) die de voogdij heeft over de Regie der Gebouwen. Jambon heeft veel geld veil voor de strijd tegen terrorisme en radicalisering in de kanaalzone. Dat is maar één luik van de strijd die moet gevoerd worden. Massaal investeren in de federale musea zou het toerisme in de hoofdstad een boost kunnen geven. Zou het niet heerlijk uitdagend zijn mochten de N-VA-ministers Jambon en Sleurs voor de volgende verkiezingen negentien Franstalige burgemeesters en vijf Franstalige Brusselse ministers kunnen uitnodigen om de gerenoveerde zalen van federale musea in te huldigen? Musea die door liberalen, socialisten en christendemocraten verwaarloosd waren?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni