Standpunt BDW: Kindvluchtelingen

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
02/12/2015

Het zijn barre tijden voor de hier aangespoelde vluchtelingen. Niet alleen staat de kou voor de deur, de massale solidariteitsacties die in augustus op gang kwamen zijn stilgevallen. Het onderwerp is haast helemaal uit de aandacht verdwenen. Al zijn er nog steeds stille krachten die zich onbaatzuchtig inzetten voor de vluchtelingen aan het Maximiliaanpark.

De vluchtelingenstroom is lichtjes gedaald, maar de Syriërs, Irakezen en Afghanen komen nog steeds met honderden toe, op de vlucht voor het oorlogsgeweld en de terreur in hun thuisland.

Er zijn veel dure eden gezworen over de menselijkheid waarmee we hen tegemoet moeten zien, maar ook over de voorbereidingen die getroffen moeten worden om hen op korte en middellange termijn op een serene manier aan onze samenleving te laten participeren.

De uitdagingen zijn niet min. Het gaat om onderwijs en taalkennis, om arbeidsvoorwaarden en huisvesting. Het gaat ook om gezondheid en welzijn. Onze samenleving moet tegelijk klaar staan om een antwoord te bieden op de culturele en religieuze diversiteit die samen met de vluchtelingenstroom ons land en onze stad binnenkomt.

De jihadistische aanslagen in Parijs en de terreurdreiging van enkele weken geleden hebben het maatschappelijk verhaal hierover volledig verlamd. De vluchtelingenproblematiek is besmet geraakt door de gruwelen van de Islamitische Staat. Die zou er belang bij hebben om de vluchtelingenstroom tot stilstand te brengen, om zo de leegloop tegen te houden. Syriëstrijders zouden de Balkan- en andere routes dan weer gebruiken om Europa binnen te geraken. Jihadisten op de vlucht vinden in de Islamitische Staat een veilig toevluchtsoord. Het zijn ongeverifieerde berichten maar ze zorgen mee voor de moeilijkheid om op een redelijke manier naar de vluchtelingenproblematiek te kijken. Nochtans is dat wat er moet gebeuren. En zoals gezegd ligt er nog veel werk op de plank.

Vandaag maken Vlaams-Brusselse organisaties alvast een statement door een warme oproep te doen voor de steun aan onbegeleide minderjarige asielzoekers. Het gaat om adolescenten, kinderen soms, die hun gezin in hun thuisland verlaten hebben om hier een toekomst op te bouwen. Minor-Ndako vangt hen op. De Vlaams-Brusselse Media en de gemeenschapscentra hebben een solidariteitsactie op het getouw gezet om deze instelling die ontstaan is uit het Vlaams-Brusselse middenveld te ondersteunen. De kinderen en jongeren verdienen een hart onder de riem. Met uw steun moet dat lukken.

Brussel Helpt 2015

Brussel Helpt in het teken van jonge vluchtelingen. Samen met de Brusselse gemeenschapscentra slaan de Vlaams-Brusselse Media de handen in elkaar om geld in te zamelen voor Minor-Ndako. Deze organisatie vangt niet-begeleide minderjarige vluchtelingen op. Meer informatie en hoe je kan helpen op www.brusselhelpt.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie, Brussel Helpt 2015

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni