2013 gevangenis haren kerk
© cafasso

Standpunt BDW: Keelbeek

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
27/05/2015

Volgens BDW is de keuze voor Haren als locatie voor een nieuwe gevangenis niet de juiste. "Tenzij de federale regering op haar stappen terugkeert, de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis renoveert en in Haren een bescheiden gevangenis bouwt met gedetineerden die niet permanent naar het Justitiepaleis over en weer moeten gevoerd worden."

De gevel van het huis van minister-president Rudi Vervoort (PS) en dat van een medewerker werden met graffiti besmeurd. De maquette van de gevangenis van Haren in de lokalen van de Regie der Gebouwen werd vernield en eerder al werd er brand gesticht in de kantoren van een van de architectenbureaus. Hieruit zou kunnen afgeleid worden dat het een stelletje heethoofden is dat zich tegen de megagevangenis verzet. Er zijn zeker heethoofden bij, daar bestaat geen twijfel over, maar eigenlijk zijn ze niet belangrijk. Wie misdrijven begaat, moet gestraft worden. Veel meer valt daar niet over te zeggen.

De belangrijkste tegenstanders zijn echter de Brusselaars die zich verzetten tegen het prijsgeven van nog maar eens een groene zone – de Keelbeek – aan het beton en terecht vrezen voor verkeerschaos. En uiteraard ook de advocaten en rechters die de gevangenis te groot, te duur en te ver van het Justitiepaleis vinden. De keuze voor Haren blijkt niet de juiste. Tenzij de federale regering op haar stappen terugkeert, de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis renoveert en in Haren een bescheiden gevangenis bouwt met gedetineerden die niet permanent naar het Justitiepaleis over en weer moeten gevoerd worden.

Maar dat heeft zijn prijs. Tegenstanders menen te weten dat de federale overheid nu al 15.000 euro schadevergoeding moet betalen omdat de vergunningen aanslepen. En bij definitief afhaken zou de Belgische staat 400 miljoen euro schadevergoeding moeten betalen aan het consortium dat de megagevangenis bouwt. Dat heb je met PPS-constructies. Publiek-private samenwerking voor bouw en beheer van een gevangenis is voor kritiek vatbaar. Horen gevangenissen niet door de overheid gebouwd en beheerd te worden?

De cijfers in geval van schadevergoeding werden niet tegensproken en je kan er gif op innemen dat – indien de megagevangenis er niet komt – de schuld in de schoenen van de actievoerders zal geschoven worden. Als de overheid gigantische schadevergoeding moet betalen is het de federale overheid – de Regie der Gebouwen – die publiek verantwoording moet afleggen en niet de actievoerders. De mogelijkheid tot verzet is de essentie van de democratie.

De actievoerders zijn erin geslaagd om het schepencollege van de Stad Brussel aan het twijfelen te brengen. Of dat volstaat voor een koerswijziging is de vraag. Maar het is zonneklaar dat het dossier mismeesterd is. Een grondige analyse wie allemaal in de fout ging dringt zich op. Zo kan het in de toekomst anders en beter.

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie, Nieuwe gevangenis Haren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni