Standpunt BDW: kaarten op tafel

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
24/06/2015

Wat iedereen al lang vermoedde, wordt nu bevestigd: er gaat in de toekomst wel degelijk belastinggeld naar het nieuwe stadion op Parking C. De komende decennia vier miljoen euro per jaar. Is dat veel geld? Ja, dat is heel veel geld. Is dit de schande van de eeuw? Nee, natuurlijk niet.

Het probleem is dat burgemeester Yvan Mayeur (PS) en eerste schepen Alain Courtois (MR) al jaren zeggen dat er geen eurocent publiek geld naar het stadion zou gaan. Nu luidt het dat ze altijd gezegd hebben dat er geen eurocent naar de bouw zou gaan. En dat is flauw. Dat de verenigde oppositie dan alle registers opentrekt, mag niet verwonderen. Op de voornaamste vraag kwam geen antwoord: waarom moet de Stad Brussel die vier miljoen ophoesten? Het gaat hier over een nationaal stadion, een forse inbreng van de federale overheid ware normaal geweest. Maar omdat Anderlecht naar Parking C moet afzakken om het boeltje rendabel te houden kan de federale er (misschien) buiten blijven. Blijft de vraag: waarom betaalt het gewest die vier miljoen niet? Binnen de Brusselse regering zijn er evenveel voorstanders van Parking C en de verhuis van Anderlecht als er binnen het schepencollege zijn.

Mayeur verwees tijdens de gemeenteraad verschillende keren naar de Lombardstraat 69, het adres waar het Brussels parlement huist. Parlementairen van oppositie en meerderheid weten wat hen te doen staat. Ecolo en N-VA willen weten hoeveel huur RSC Anderlecht betaalt. Als de overheid betaalt mogen we weten hoeveel Anderlecht betaalt. Ook dat mogen voetbalgek en belastingbetaler weten.

Is het fout om ambitie te hebben met voetbal? Natuurlijk niet. Is dit de slechtste deal ooit? Heel zeker niet. Alvast niet als je ziet hoeveel overheden in de ons omringende landen in sportinfrastructuur investeren. Het is het totale gebrek aan transparantie dat onbetamelijk is. Iedereen weet dat topvoetbal een wereld is waar obsceen veel geld omgaat. En voetballiefhebbers schijnen daar ook geen moeite mee te hebben - zolang hun club wint. Reden te meer voor transparantie. Minister-president Rudi Vervoort heeft ook de verlenging van de metro aangekondigd. Vliegensvlug, en niet eens onverdedigbaar. Alleen: hoeveel jaar wacht het UZ in Jette al op een goede verbinding met het openbaar vervoer?

De ellende met het voetbalstadion is al in 2000 begonnen – met Euro 2000 werd het Koning Boudewijnstadion opgelapt, niet deftig aangepakt. Het zou van goed fatsoen getuigen om alle gemaakte en te maken kosten - ook de voorstudies – voor het nieuwe stadion op een rijtje te zetten. En dan met opgeheven hoofd te zeggen: zoveel hebben wij over voor een nieuw stadion. Daar gaan wij voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni