Standpunt BDW: Joodse lobby

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
26/02/2014

Brussel is een ideale stad voor het discours van Laurent Louis, vindt het federale parlementslid, want veel mensen zijn hier zoekende. Het discours in kwestie bezorgt BDW-redacteur Danny Vileyn koude rillingen.

Laurent Louis was eerst verkozen voor de rechtse Parti Populaire van advocaat Mischaël Modrikamen, maar zetelt nu als onafhankelijk parlementslid. Louis wordt uitgespuwd door de rest van de politieke klasse - waartoe hij zelf verkiest te behoren. Zijn parlementaire onschendbaarheid is opgeheven, maar dat belet hem niet straten en websites verder af te schuimen. Ook in Brussel, dat hij een ideale stad vindt voor zijn discours. “Want hier zijn veel jonge mensen die zoekende zijn.”

Langs Vlaamse kant is hij minder bekend, langs Franstalige kant des te meer. Een bijeenkomst in Elsene die ‘noodgedwongen’ plaatsvond op het Flageyplein - hij werd de toegang tot een zaal geweigerd, maar zou dat al een tijdje voordien geweten hebben - bevestigt aan zijn aanhangers dat hij het slachtoffer is van de gevestigde machten. Net zoals zijzelf volgens hem ‘slachtoffer’ zijn van ‘het systeem’. ‘Ze’ zijn studenten en huisvrouwen, werklozen en cafébazen, maar heel vaak kinderen uit de migratie. Kinderen uit de migratie die gediscrimineerd worden of zich gediscrimineerd voelen. Niet zelden islamieten. Een discriminatie waarover - zo maakt Louis hen wijs - niet gepraat mag worden, terwijl het in de media, nog volgens Louis, alleen maar over de Shoah, de Holocaust dus, gaat.

Het discours van Laurent Louis bezorgt me koude rillingen. Hij noemt zichzelf een antizionist, een tegenstander van de staat Israël. Dat is niet strafbaar, maar er is meer aan de hand. Het parlementslid houdt zijn volgelingen voor dat de ‘Joodse lobby’ overal de hand in heeft. Dat is geen antizionisme meer, dat neigt naar antisemitisme. Immers: de complottheorie dat de Joden de wereld zouden overheersen is al meer dan honderd jaar oud en heeft geleid tot de grootste catastrofe in onze recente Europese geschiedenis. Die oude theorie opnieuw oprakelen is ranzig. Al is het aan een rechter om daar definitief over te oordelen.

Laurent Louis moet echter voor de rechter verschijnen omdat hij stukken uit het dossier-Dutroux openbaar heeft gemaakt. Het bestaan van een uitgebreid pedofilienetwerk is een van zijn andere thema’s. Hij schrikt er niet voor terug om de naam van vermeende pedofielen - of hun vermeende beschermers - online te plaatsen. Een rechtsstaat mag zulks niet dulden.
Dat er bij tijd en wijle figuren als Laurent Louis opduiken, is jammer genoeg onvermijdelijk. Het is aan politici, media en onderwijs om een tegenverhaal te bieden. Maar evenzeer aan de wakkere burger.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni