Standpunt BDW: Hopstraat 24/7

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
11/03/2015

De politieantenne in de Hopstraat 24 uur op 24 openen zou een duidelijk signaal zijn naar de bewoners en bezoekers van de Dansaertwijk. Dat stelt Danny Vileyn naar aanleiding van de recente gevallen van vandalisme in de buurt.

De criminele feiten in de Dansaertwijk zijn sinds 2014 met de helft gedaald: van 147 naar 76 feiten op drie jaar tijd, minder diefstallen, inbraken in auto’s en woningen en slagen en verwondingen. Burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft de cijfers voor de tweede keer in een maand tijd tijdens de zitting van de gemeenteraad geciteerd. Maar met zes gewapende overvallen, een molotovcocktail in een trendy bloemenzaak en het vandaliseren van een kapperszaak even verderop slaan de cijfers niet meer aan. Meerderheid en oppositie maken zich zorgen, Mayeur en het schepencollege nemen de zaak au sérieux. Maar het is duidelijk dat er een tandje zal moeten worden bijgestoken.

De veiligheid van bewoners en bezoekers van de straat staat op spel. Een politieantenne op 200 meter van de bloemenzaak schrikt de misdadigers ook al niet af. Maar machteloos staat de overheid niet. Ook niet als er persoonlijke motieven voor het gooien van de molotovcocktail zouden meespelen, zoals een van de pistes luidt.

Met zes gewapende overvallen, een molotovcocktail en een geval van zwaar vandalisme kan niet ontkend worden dat er een zwaar probleem is in de wijk. En niemand doet dat ook, het imago van de Dansaertstraat als hippe winkelstraat is in het gedrang. Ook al spelen de feiten zich in het tweede deel van de straat af, het deel dat aanleunt tegen het kanaal. Een Apple-winkel is na twee overvallen al vertrokken. Schepen van Handel Marion Lemesre (MR) moet er alles aan doen om de winkels en cafés die er zijn er ook te houden. Telepolitie is één zaak. Andere trendy winkels en horecazaken aantrekken is ook nodig. Er staat te veel op het spel.

Twee decennia geleden werd de Sint-Goriksbuurt gemeden als de pest. Er is daar ooit een dode gevallen. Vandaag floreert de horeca er als nooit tevoren, de buurtbewoners klagen steen en been over de overlast die dat succes met zich meebrengt. Maar overheid en privé-investeerders zijn erin geslaagd om het tij te keren. Niemand kan zich nog inbeelden dat Sint-Goriks een te mijden plek in de stad was.

Minder dan 25 jaar geleden was de Vijfhoek er slecht aan toe, er was overal leegstand en het stadsbestuur interesseerde zich amper voor het centrum. Toen is het stadsbestuur erin geslaagd om de kentering in te zetten, maar er kwam verzet tegen de ‘gentrification’. De uitdaging waar het huidig stadsbestuur voor staat is niet minder groot dan 25 jaar geleden, al is ze anders. Opnieuw moet de Vijfhoek aantrekkelijk gemaakt worden voor inwoners-middeninkomens die hun geld uitgeven in winkels, cafés en restaurants. In de Dansaertstraat en elders. Maar eerst moeten onveiligheid, en vooral onveiligheidsgevoelens, weg. De politieantenne aan de Hopstraat 24 uur op 24 openen zou een duidelijk signaal zijn. Waar wacht de stad op?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni