Standpunt BDW: Het vrije woord

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
07/01/2015

'Laat de mensen vrijelijk hun mening uiten, ook Zemmour. Meent iemand daar schade door te ondervinden, dan staat het hem of haar vrij om naar de rechtbank te stappen. Maar laten we ons hoeden voor preventieve censuur.' Dat stelt Danny Vileyn.

De Franse journalist, publicist en auteur Eric Zemmour is geen lieverdje. Hij is allesbehalve vriendelijk voor migranten, feministen en homo’s. De idéologie gay van de eenentwintigste eeuw is volgens Zemmour een middel om van mannen – échte mannen – vrouwen te maken zoals de anderen. Kant Zemmour zich hevig tegen de ‘feminisering’ van de maatschappij, dan kant hij zich zo mogelijk nog meer tegen de ‘islamisering’. En ook hier zoekt hij allerminst de nuance. In Frankrijk zijn er ondertussen zoveel buitenlanders, zoveel misdaad, zoveel nieuwe levenswijzen dat autochtone Fransen de wijk nemen. In de wijken en steden die geïslamiseerd zijn zwaaien drugsdealers en imams de plak, aldus Zemmour. Zijn nieuwste boek Le suïcide Français ging ondertussen al een half miljoen keer over de toonbank.

Iedere keer dat er tekeer gegaan wordt tegen Zemmour, die ondertussen tot ambassadeur van rechts Frankrijk werd gebombardeerd, verkoopt de man nog meer boeken. Hij mag Brussels Ecolo-gemeenteraadslid Zoubida Jellab een bos bloemen en een fles champagne sturen als dank voor de publiciteit. Jellab heeft burgemeester Yvan Mayeur namelijk (PS) opgeroepen om Zemmours komst te verbieden. Zemmour geeft een lezing in de zakenclub Cercle de Lorraine, een elitaire club van mensen die ertoe doen en mensen die denken dat ze ertoe doen. Je moet uitgenodigd zijn om binnen te mogen. Een private aangelegenheid dus waar de overheid zich niet mee te bemoeien heeft, tenzij de openbare orde bedreigd zou worden.

Ook de gereputeerde boekhandel Filigranes nodigde Zemmour uit voor een signeersessie, maar zegde uit angst voor de rellen de sessie af. Te elfder ure ging Zemmour alsnog langs. Het zegt iets over het klimaat. Autocensuur loert om de hoek.
De vrijheid van meningsuiting is een precair goed. Zonder vrijheid van meningsuiting is er geen democratie. Zonder vrijheid van meningsuiting is ook vrije pers onmogelijk. In onze superdiverse samenleving lopen er niet weinig rond met een kort lontje. Dat is geen probleem als iedereen zich mag uiten. ULB-professor Guy Haarscher roept het onderwijs op om jongeren aan te leren om ongenste meningen te tolereren. Dat is de essentie van vrijheid van meningsuiting.

Natuurlijk zijn er ook grenzen aan. Geen enkele vrijheid is onbeperkt. Zo mag niemand verplicht worden om: meningen die hem tegenstaan verplicht te aanhoren. Maar de regel moet blijven: laat de mensen vrijelijk hun mening uiten, ook Zemmour. Meent iemand daar schade door te ondervinden, dan staat het hem of haar vrij om naar de rechtbank te stappen. Maar laten we ons hoeden voor preventieve censuur.

Noot van de redactie: dit standpunt werd geschreven nog voor de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni