Standpunt BDW: In het midden

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
09/07/2014

De onderhandelaars voor de Brusselse regering kondigen een grote fiscale hervorming aan voor halverwege de legislatuur. Hiermee laten de zes partijen (PS,FDF en CDH, Open VLD, SPA en CD&V) zien dat de minister van Financiën die Guy Vanhengel opvolgt – misschien wel Vanhengel zelf – niet zal moeten stilzitten. Het Brussels Hoofdstelijk Gewest staat na de zesde staatshervorming nog meer op eigen benen.

Voor de camera’s van Télé Bruxelles wou Vanhengel alleen kwijt dat het niet gaat over extra belastingen maar over een heroriëntatie die beter aansluit op het beleid van de regering. Die toelichting is niet onzinnig: belastingen dienen om een beleid te voeren ten dienste van de bevolking. Dat klinkt behoorlijk ouderwets, maar het is daarom niet minder juist. Maar politiek is ook twee keer kiezen. De eerste keer ligt het te voeren beleid op de tekentafel. Het prijskaartje inbegrepen. En dan moet er beslist worden bij wie de overheid het geld gaat halen.

Spontane kandidaturen zijn in deze zeldzaam. Inkomens uit arbeid zwaarder belasten lijkt uitgesloten. Daar lijkt een consensus over. De belasting op inkomen is weliswaar federaal, maar in Brussel zijn er net zoals elders in het land gemeentelijke opcentiemen (en in de hoofdstad agglo-opcentiemen). Een deel van de personenbelastingen wordt doorgestort en daar kunnen de gewesten de komende jaren mee spelen.

Met de herfinanciering van Brussel krijgt het hoofdstedelijk gewest de komende jaren ook compensaties voor de inkomensderving van expats en pendelaars. Terecht. In Brussel is het immers een slinkende middenklasse die voor het geld moet zorgen. Net zoals elders kunnen de armen geen belastingen betalen en vinden de rijken er vaak wel iets op. Maar een slinkende middenklasse – op welke manier dan ook – meer belasten is uit den boze.

Dat geldt ook voor het woonbeleid. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal een eigen woonbeleid kunnen ontwikkelen. Begin dit jaar heeft het Brussels parlement de vrijstelling van successierechten op de gezinswoning voor de langstlevende partner goedgekeurd. Dat was een wijze beslissing. De gezinswoning moet in de toekomst nog meer behoed worden voor de fiscus. Daar zijn veel argumenten voor te bedenken. Bijvoorbeeld: een eigen woning is een goede verzekering voor de oude dag. Stedelijk wonen is ook ecologischer dan iedere dag honderd kilometer met de wagen naar Brussel. Er wachten ons boeiende debatten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni