Standpunt BDW: Heden geen plein

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
10/09/2014

Afgelopen vrijdag op de BDW-redactie in het Flageygebouw. Een eentonige beat die van buiten komt, begeleidt ons door de namiddag. In deze levendige buurt zijn we wel wat achtergrondlawaai gewoon. Toch is geconcentreerd werken moeilijk tijdens zo’n urenlang geluidsbombardement. De boosdoener was Smart, producent van kleine stadswagentjes, die op het Heilig-Kruisplein onder onze ramen zijn nieuwste modellen showde – en daarvoor behalve openbare ruimte ook veel decibels nodig had.

Met de opbouw van het kleine-wagentjesdorp was men toen al verschillende dagen bezig, de afbraak gebeurde vorige maandag. Het Heilig-Kruisplein was al die dagen bijna volledig ingepalmd. Gelukkig is er in deze buurt nog een ander plein waar spelende kinderen terecht kunnen: het Flageyplein.

De ‘Smart-bezetting’ van het Heilig-Kruisplein is geen alleenstaand geval. Voor Mijn Pop-uprestaurant van VTM stond er wekenlang een enorme constructie pal op het Muntplein. Het is ook niet typisch Brussels. In de weken van de Wereldbeker Voetbal was de grote Berlijnse laan die naar de Brandenburger Tor leidt, de Strasse des 17. Juni, omgetoverd tot … Hyundai Fan Park. Ook op momenten dat er geen wedstrijden op de grote schermen werden getoond, was de reclame van de Zuid-Koreaanse autobouwer (en bijbehorend lawaai) allesoverheersend.
En dat bij een historisch zo beladen stadsdecor als de Brandenburger Tor: zowel de meest verwerpelijke als de meest heroïsche gebeurtenissen uit de geschiedenis van het land vonden daar plaats.(De Duitsers lieten deze reclame toe, in België zagen we er tijdens het WK geen graten in dat een biermerk zijn logo dwars over de tricolore vlag printte).

Terug naar Elsene. In ruil voor de toelating om het plein te gebruiken, betaalt Smart het niet onaardige bedrag van 36.000 euro aan de gemeente. De centen zullen worden gebruikt om mee de kerstverlichting te financieren. De overeenkomst werd goedgekeurd door het schepencollege, maar toch rezen er ook binnen de meerderheid vragen. Het is ook een dilemma: gemeenten kunnen extra inkomsten zeer goed gebruiken. Maar hoever mag je gaan met het verpatsen van openbare ruimte en het bombarderen van buurtbewoners met beats? Die Smartjes op hun torentjes, met op de achtergrond belangwekkend erfgoed als het Flageygebouw, balanceerden alvast op de grens van het aanvaardbare.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni