Standpunt BDW: Een gespierde rug

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
19/02/2014

Laat de debatten tussen links en rechts, tussen rood en groen, tussen blauw en oranje, tussen N-VA en PS over banen voor werklozen en het opkrikken van de levenskwaliteit van alle Brusselaars gaan. En niet over de blote rug van Elio Di Rupo, schrijft Danny Vileyn.

Terwijl meer dan 500 PS-militanten een doorwrocht programma voor de gewestverkiezingen van 25 mei goedkeurden, mocht Brusselaar en parlementslid Alain Destexhe (MR) vorige zondag in de studio’s van RTL-TVi zijn duivels ontbinden tegen Elio Di Rupo. De PS-premier verschijnt in een promospot voor het VIER-programma Kroost terwijl hij een proper hemd aantrekt. De helft van zijn rug is daarbij te zien. Alain Destexhe noemde het schandalig dat een premier zich ‘ontbloot’ in een tv-spot. En hij kreeg prompt bijval van een (Franstalige) journaliste. Een deel van de Vlaamse pers trok daarop de conclusie dat Franstalig België op zijn kop stond. Niet dus.

Is Alain Destexhe beschaamd om Belg te zijn na de blote rug van Elio Di Rupo? Natuurlijk niet. Destexhe is niet onnozel, en een gehaaid politicus die zich iedere keer opnieuw in het vooruitzicht van verkiezingen in de kijker weet te werken. En er telkens in slaagt om opnieuw verkozen te worden. Destexhe moet het niet hebben van inhoud maar van media-exploten. Hij wil gezien en gehoord worden. Niet meer, en niet minder.

Alain Destexhe heeft al veel te veel aandacht gekregen met zijn uithaal. En er zullen nog andere politici zijn voorbeeld volgen. Het is aan de kiezers om uit te maken wie ze au sérieux nemen en wie niet.

De verkiezingen van 25 mei zijn te belangrijk om ons door spelletjes te laten afleiden. Ook het Brussels Gewest krijgt er de komende vijf jaar een pak bevoegdheden bij, zoals de kinderbijslag en de woonbonus. De regeringen die deze zomer aantreden, blijven voor vijf jaar. De Brusselaars moeten kiezen tussen centrumrechts en centrumlinks. De antwoorden op gewestniveau zijn overigens vaak pijnlijk concreet. Moet het woonbudget vooral naar de bouw van sociale woningen gaan of naar premies voor het verwerven van een eigen woning?

De voorstellen van de PS, zoals die door een heel verscheiden publiek goedgekeurd werden, variëren van dieprood (registratierechten volgens het inkomen) tot sociaal-democratisch (woningen voor middeninkomens in wijken waar de sociale gemengdheid zoek is). De PS wil zowel sociale woningen bouwen als de eigendom stimuleren. Dezelfde nuances zijn terug te vinden voor werkgelegenheid, ook hier van dieprood (quota) tot sociaal-democratisch (ondersteunen van bedrijven die aanwerven).

Laat de debatten tussen links en rechts, tussen rood en groen, tussen blauw en oranje, tussen N-VA en PS over banen voor werklozen en het opkrikken van de levenskwaliteit van alle Brusselaars gaan. En niet over de blote rug van Elio Di Rupo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni