© Joachim Nijs

Standpunt BDW: Een flinke dreun

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
07/05/2014

Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) heeft het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie – haar partijgenoot Bruno De Lille inbegrepen – een flinke dreun verkocht. Tijdens het Brussel Spreekt-debat vorige zaterdag zei Maes dat ze een tweede zit wil voor de niet-geslaagden voor het examen voor de gemeenschapscentra en de administratie. De Lille en het college willen daar niets van weten.

De oefening – het examen – was volgens Maes in oorsprong goed bedoeld, maar is faliekant uitgedraaid.

Even de zaken op een rijtje. Vijf jaar lang heeft collegelid Bruno De Lille de examens voor openstaande functies in de gemeenschapscentra en administratie voor zich uitgeschoven. Sommige personeelsleden kregen vijf jaar lang het ene tijdelijk contract na het andere. Een privé-werkgever die zoiets had gedaan, zou aan de schandpaal genageld worden. Een aantal personeelsleden zegt ook een tijdelijk contract te veel gekregen te hebben. Dat kan de VGC veel geld kosten. Ook overheden staan niet boven de wet.

Dat de examens niet deugden heeft het college al toegegeven: de resultaten werden al kunstmatig opgetrokken. Maar of een tweede zit een haalbare kaart is, valt te betwijfelen. Er zijn bij de geslaagden vrouwen en mannen met concreet uitzicht op een benoeming. Een tweede zittijd zou hun kansen verminderen, misschien belanden ze wel in de wervingsreserve - er hebben immers ook externen aan de examens deelgenomen. Daarom wil het college – De Lille, maar ook Brigitte Grouwels en Guy Vanhengel – niet van een tweede zittijd weten. Ze zijn bang dat naast de niet-geslaagden ook de geslaagden in de eerste ronde boos zouden zijn. En dat kunnen ze zich een paar weken voor de verkiezingen niet permitteren. Met andere woorden: aan heel de affaire is geen goede kant en dat heeft het college alleen maar aan zichzelf te danken. Mensen die vijf jaar in dienst zijn en een positieve evaluatie hebben gekregen, stuur je niet naar huis op basis van computerexamens. Ervaring en positieve evaluaties zijn niet van tel. Het minste dat het VGC-college kan doen is openlijk zijn vergissing toegeven. Deze examens zijn niet geschikt voor mensen met ervaring.

Dat bewijst de getuigenis van een van de niet-geslaagden die op brusselnieuws.be te vinden is. Ze doet het schrijnende verhaal over hoe de VGC haar aan het lijntje hield en haar finaal afdankte. Een getuigenis die schril afsteekt tegen de kilheid waarmee het college het debacle afhandelt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni