"Geen wonder dat de Joodse Gemeenschap zondag misschien wel opgelucht reageerde op het nieuws dat de vermoedelijke dader van de aanslag was opgepakt, maar dat ze de toekomst wel somber tegemoet ziet", schrijft Anne Brumagne. "Want Mehdi Nemmouche is lang niet de enige geradicaliseerde uit West-Europa die in Syrië gruwelijke zaken heeft gezien en misschien zelf uitgevoerd."

“Ze staat bekend voor het ontvoeren van journalisten. Het onthoofden van tegenstanders. Voor haar geheime gevangenissen en de vele buitenlandse jihadstrijders (...) De Syrische rebellengroep ISIL is zo radicaal dat zelfs Al Qaeda er op een bepaald ogenblik de handen van heeft afgehouden, omdat het terreurnetwerk het niet nam dat ISIL op grote schaal onschuldige burgers vermoordde.”

Toen de onthutsende reportage van freelancejournaliste Brenda Stoter over rebellengroep ISIL afgelopen zaterdag in de krant De Tijd verscheen, kenden we de ontknoping van de gruwelijke terreuraanslag op het Joods Museum in de Miniemenstraat nog niet. Een dag later wisten we meer. De dader blijkt geen eenzame gek die te veel haatproza op het internet bij elkaar heeft gesprokkeld. Het gaat om een uit Syrië teruggekeerde strijder, die bij zijn arrestatie zijn moordwapens bleek te hebben afgedekt met de vlag van dat gewelddadige ISIL – de Islamitische Staat van Irak en de Levant.

Geen wonder dat de Joodse Gemeenschap zondag misschien wel opgelucht reageerde op het nieuws dat de vermoedelijke dader van de aanslag was opgepakt, maar dat ze de toekomst wel somber tegemoet ziet. Want Mehdi Nemmouche is lang niet de enige geradicaliseerde uit West-Europa die in Syrië gruwelijke zaken heeft gezien en misschien zelf uitgevoerd; Nemmouche is er, getuige de videobeelden van de aanslag, uit teruggekeerd als een ‘fanatieke moordmachine’ (een term van Nabije Oostenkenner Jef Lambrecht). In het wereldbeeld van Nemmouche is de strijd in Syrië blijkbaar samengevallen met die tegen Joden tout court – en dat kunnen dus net zo goed onschuldige burgers zijn die een museum bezoeken of die er werken.

Er werden de afgelopen dagen veel analyses gemaakt over wat er precies fout loopt bij het opvolgen van teruggekeerde ISIL-strijders, ook al wordt er door politie en antiterreurdiensten al hoge prioriteit aan toegekend. De opsporingsdiensten werken niet internationaal genoeg. De burgemeesters van steden waaruit Syriëstrijders vertrokken, worden te weinig betrokken. Plannen om radicalisering tegen te gaan zijn er, maar worden te laat op het terrein toegepast.

Het wordt voorwaar een hele opgave voor de nieuw te vormen regering om samen met de lokale overheden een coherent plan uit te werken dat inzet op preventie én vervolging – en om er voldoende geld voor vrij te maken. Een andere keuze lijkt er niet te zijn. Want dat een bevolkingsgroep in permanente angst zou moeten leven, kan een samenleving niet dulden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni