waterkraan verkalking

Standpunt BDW: Belastingen

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
15/04/2015

Als de federale regering de intercommunales vennootschapsbelasting laat betalen, rekenen die dat door aan de klanten. Dat de federale regering dus niet meer zegt dat de belastingen niet zullen stijgen, want dat klopt niet.

De Brusselaar is goedkoop af wat energie betreft: particulieren betalen er voor gas en elektriciteit minder dan in 23 andere Europese hoofdsteden. Rekening houdend met de levensduurte is Brussel de derde goedkoopste hoofdstad wat gas betreft en de vierde goedkoopste voor elektriciteit. Dat staat te lezen in een onderzoek van een Fins gespecialiseerd bureau, in samenwerking met de Hongaarse marktautoriteiten.

Een dergelijk onderzoek past perfect in de lijstjesverslaving waaraan velen onder ons lijden, maar de vraag moet gesteld worden: wat is de bedoeling van dit onderzoek of, cru gesteld, wat willen ze ons door de strot rammen? Die ‘ons’ slaat op alle Europeanen, of een deel ervan.

Hoe dan ook komt dit onderzoek de (centrum)rechtse regering Michel goed uit. Eind vorig jaar besliste ze dat intercommunales ook vennootschapsbelasting moeten betalen. Dat is (ten dele) een gevolg van een Europese richtlijn. De federale regering heeft geld nodig en beweert bij hoog en bij laag dat de belastingen niet mogen stijgen, maar dat geldt alleen voor particulieren en bedrijven. Als de federale regering de intercommunales vennootschapsbelasting laat betalen, rekenen die dat door aan de klanten: afnemers van gas, elektriciteit en water, gebruikers van intercommunale zwembaden ook. Dat de federale regering dus niet meer zegt dat de belastingen niet zullen stijgen, want dat klopt niet. En dat heeft ook niets te maken met de aangekondigde tax shift. De beslissing is al eind vorig jaar gevallen, maar het is pas nu dat de weerstand toeneemt. En opvallend: niet in Wallonië en Brussel waar de PS aan de macht is, maar in het centrumrechtse Vlaanderen. Een aantal intercommunales dreigen naar het Grondwettelijk Hof te stappen.
In Brussel is het nog niet zo ver: de Vereniging van Stad en Gemeenten van Brussel gaat in mei rond de tafel zitten met federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Die heeft al aangegeven dat het regeerakkoord uitgevoerd wordt. Punt aan de lijn.

Maar zo eenvoudig liggen de zaken niet volgens Marc Cools (MR), schepen in Ukkel en voorzitter van Stad en Gemeenten in Brussel. Cools dreigt niet met naar het Grondwettelijk Hof te stappen, hij wil eerst meer duidelijkheid over de vennootschapsbelasting, want hij is zeer bezorgd. Hij wil bijvoorbeeld weten of de grondregieën ook vennootschapsbelastingen moeten betalen. En hij stelt luidop de vraag of de grondregieën nog zin hebben als ze belastingen moeten betalen. De grondregieën – met hun duizenden appartementen voor middeninkomens – opdoeken zou wel een kleine ramp betekenen voor de woonmarkt. Tenzij intercommunales en grondregieën ervan afkomen met een symbolische belasting, zoals tal van multinationals.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni