Standpunt BDW: Alles is politiek

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
16/09/2015

Alles is politiek,” zo luidt de simpele boodschap van Brussels PVDA-parlementslid Michaël Verbauwhede in Brussel Deze Week. In deze tijd van Europese binnengrenzen die opnieuw gesloten worden, van vluchtelingen die oorlog of economische uitzichtloosheid ontvluchten en van bijna permanente economische crisis zouden we hem op het eerste gehoor dan ook spontaan gelijk geven.

Verbauwhede is, net als ondergetekende, een product van na de val van de Berlijnse muur, opgegroeid in een stabiel en vredevol Europa. Politiek betekende in die periode steeds meer nadruk leggen op besturen in plaats van grote ideologische debatten te voeren. Het communisme had immers de wedloop verloren, en het liberalisme werd in onze contreien alleen nog maar getemperd door de sociaaldemocratie. Om einde jaren 1990 samen te smelten in wat men ‘paars’ noemde: links en rechts streven hetzelfde soort samenleving na, klonk het, en men dacht dat het voorgoed was. Wat achteraf gezien dus onzin bleek.

En zo komen de grote verhalen opnieuw de politiek binnen. En Michaël Verbauwhede, of u het nu met hem eens of oneens is, heeft een verhaal. Een politiek links verhaal, en een pleidooi voor een overheid die opnieuw het voortouw neemt om de samenleving te ordenen. Zelf zegt hij – en met hem nagenoeg iedereen in zijn partij – dat zij gewoon opnieuw naar het volk luisteren, naar de straat. In Brussel wil dat zeggen dat men de burger zijn vuilniszakophaling niet wil afnemen, en dat men hem of haar een sociale woning wil geven zonder blikken of blozen als hij of zij daar behoefte aan heeft. Zaken die in de analyse van de PVDA exclusief het domein zijn van de overheid, en dus van het volk. De vrije markt maakt het volgens hen allemaal niet waar, en creëert armoede en ongelijkheid.

Daarbij is alles politiek, en dus ook alles de schuld van politici wanneer het fout loopt. Het zijn dingen waar de straat naar alle waarschijnlijkheid juichend op reageert, en, met enige overdrijving, een revolutie voor start. De leuze ‘alles is politiek’ maakt het verhaal van de sociale ongelijkheid af, en leidt het tegelijkertijd in. Politici kunnen dan zogezegd werkelijk alles naar hun hand zetten, van rijkdom tot sociale ongelijkheid, en hebben onbeperkte macht, als regisseurs van een fantastisch toneelstuk. Klinkt goed als analyse, maar het neigt naar complotdenken.

Er komt een tijd dat ook de PVDA-analyse onzin zal blijken te zijn. In een wereld waarin alles politiek is, is uw privéleven dat dus ook, en uw individuele keuzes zeker. Een gevaarlijke gedachte, eigenlijk. Een door en door politieke wereld zal zijn eigen ongelijkheid scheppen, en wel tussen mensen die alles in functie van de macht zien, en zij die zoveel mogelijk aan politiek zullen willen ontsnappen, om ‘gewoon’ te leven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni