De gele zak is achterhaald, vindt tvbrussel-reporter Nico Cardone. Hij roept staatssecretaris van Netheid Fadila Laanan (PS) op om de gele zak af te schaffen.

Sinds 1 januari 2010 moet de Brusselaar verplicht zijn afval sorteren. Voorlopig kennen we in Brussel de witte, de blauwe en de gele zak. Vanaf januari volgend jaar komt er nog een extra zak bij: die voor tuinafval. Deze laatste is echter niet verplicht, enkel Brusselaars met een hart voor het milieu en een huis dat groot genoeg is voor een extra vuilbak kunnen die gebruiken.

Maar er is iets dat mij dwars zit met dat sorteersysteem. Neen, eigenlijk zitten twee dingen mij dwars. Wat er wel en niet in de pmd-zak mag moet ik regelmatig opzoeken. De ‘p’ staat blijkbaar voor ‘petfles’ en niet voor ‘plastic’. Maar soit, ik wilde het over iets anders hebben.

De gele zak. Wie heeft dat eigenlijk uitgevonden? We verzamelen ons oud papier en we steken dat in een plastic zak. Die plastic zak wordt door onze afvalophalers (helden!) in een vuilniswagen gegooid. Om zoveel mogelijk gezinnen te kunnen bedienen met één vuilniswagen bestaat er zoiets als een trommelwagen. Dat wil zeggen dat de vuilniswagen beschikt over een soort duwmechanisme dat de vuilniszakken meteen samenperst.

Daar zit het probleem: als de trommelwagen zijn werk doet, scheurt de gele zak. Daardoor komen er dus allemaal stukjes plastic tussen ons oud papier te zitten.
Aangekomen in het afvalsorteercentrum passeert de zak nog eens langs een ‘zakkenscheurder’, moest de trommelwagen zijn werk niet goed hebben gedaan. Daarna gaat al ons papier en karton door een handmatige controle. Dat is wat u denkt dat het is: een lopende band waar enkele mensen aan zitten die met de hand al het plastic er uit moeten vissen.

Zware impact
Uiteraard is die handmatige controle nodig. Heel wat Brusselaars hebben het concept sorteren nog niet begrepen en er zal vaak heel wat plastic tussen het oud papier zitten. Maar door ons papier in een plastic zak te steken maken we het bewust heel erg moeilijk.

Ik heb het even opgezocht: Antwerpen, Gent, Leuven, overal elders wordt het papier opgehaald… in papier! ‘Bind het papier samen met een touw of verpak het in een stevige kartonnen doos of zak’ staat er op de websites van deze steden te lezen.

Tegenargumenten als ‘ja maar, als het regent wordt je papier nat’, in andere steden kan het blijkbaar opgelost worden.

Dit klinkt misschien ludiek, maar plastic is veel schadelijker dan we denken. Het is niet ecologisch afbreekbaar en zelfs recyclage van plastic heeft een zware impact op het milieu. Het is belangrijk dat we onze consumptie van plastic doen dalen.

Plastic zakken produceren om er dan papier in te steken om ze dan kapot te scheuren om ze dan handmatig van een band te plukken om ze dan weer weg te gooien… Ik snap het niet.

Daarom deze oproep aan onze staatssecretaris voor Netheid Fadila Laanan (PS): de gele zak, schaf ‘m af! Waarschuw Brusselaars om hun papier niet in de plensende regen te zetten zodat het leven van de vuilnisophalers (helden!) er niet onaangenamer op wordt en de rest is geschiedenis.

Nico Cardone, reporter tvbrussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni