Lowup party

'Laat jongeren mee fuifzaal uittekenen'

© Brussel Deze Week
11/03/2015

In het bestuursakkoord van de VGC staat het voornemen om deze legislatuur samen met de Brusselse studenten en jongeren minstens één fuifzaal te openen. Een uitstekend idee, vindt Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen). Ze vindt het belangrijk dat jongeren zelf mee de richting van het dossier bepalen.

J ong zijn in Brussel, zalig… Samen met vrienden iets gaan drinken in een van de vele cafés die Brussel rijk is, vanop het dak van Parking 58 de stad overschouwen of ’s avonds op een feestje je eens helemaal laten gaan, ver weg van toekijkende ouders. Dit kan allemaal in Brussel, maar het is wel niet steeds even evident.

Feestjes zijn er zeker wel te vinden in Brussel, maar de mogelijkheid om ze ook zelf te organiseren wordt steeds beperkter. Bestaande organisaties en commerciële concepten vinden wel een plek, maar voor beginnende jongeren is het een stuk moeilijker. Zalen zijn vaak te groot en duur of te bekend (en daardoor ook duur), ofwel moeten ze veel te lang op voorhand geboekt worden. Of er is een hele resem bijkomende voorwaarden: ervaring kunnen voorleggen, bewijzen de zaal te kunnen vullen, drank en bewaking bij de zaal afnemen, … Zomaar iets nieuws beginnen is geen eenvoudige opdracht in Brussel.

In het bestuursakkoord van de VGC staat het voornemen om deze legislatuur samen met de Brusselse studenten en jongeren minstens één fuifzaal te openen. Een uitstekend idee waar wij ons ook vorige legislatuur al voor inspanden. Een overheid die gelooft in de kracht van de jeugd, moet die jeugd ook de kans geven zich te ontplooien. De Brusselse jeugd verdient een fuifzaal waar zij hun eigen projecten kunnen realiseren.

Tekentafel
Deze zaal moet uiteraard goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer, ook ’s nachts, zodat de ouders niet hoeven op te blijven om taxi te spelen voor zoon of dochterlief en anderzijds zodat de jongeren zich ook geen zorgen hoeven te maken over hun ouders die hen komen ophalen. Een centrale plaats ligt dus voor de hand, maar we moeten wel opletten dat ze niet midden in een woonwijk terecht komt, met alle overlast die erbij hoort. Voor de jeugd (omdat zij zonder zorgen tot in de vroege uurtjes kunnen feesten) en voor de buurt (omdat zij ook recht hebben op hun nachtrust). Het moet ook een plek zijn waar ouders met een gerust hart hun tieners kunnen laten naar toegaan met voldoende sociale controle. De moeilijke oefening tussen de kinderen loslaten in een grootstedelijke context en toch de verantwoordelijkheid als ouder blijven opnemen. Maar dit project gaat over meer dan infrastructuur. Kansen geven betekent ook van in het begin de kans geven om mee na te denken, om mee vorm te geven aan de fuifzaal die er uiteindelijk zal komen. Alleen zo kan de fuifzaal ook echt een project van de Brusselse jeugd zelf worden.

Het is ook belangrijk dat dit alles zo open en transparant mogelijk gebeurt. Daarom dienden we met Groen een parlementaire discussienota in bij de VGC, om eindelijk duidelijkheid te krijgen over de plannen, zodat ook de jeugd beter betrokken kan worden. De Brusselse jeugd wacht al jaren op een nieuwe fuifzaal, in die periode zijn er vast vele ideeën gerijpt. Het zou zonde zijn om deze niet aan te spreken. Laat deze jongeren zelf mee de richting van de fuifzaal sturen. Jongeren weten zelf beter wat een fuifzaal nodig heeft dan het beleid. Wij zijn tenslotte de generatie van hun ouders en zoals iedereen uit zijn eigen jeugd nog weet: je ouders zijn nooit helemaal mee met wat hip is. Daarom is het zinvoller om hier te kiezen voor een ondersteunende rol. We moeten als politici niet altijd op het voorplan willen staan. Soms volstaat het bestaande dynamieken te ondersteunen. Zeker voor werking met, voor en door jongeren kan de emancipatorische dimensie van zelf een project uit de grond te stampen niet onderschat worden.

Het spreekt voor zich dat de jongeren blijvend betrokken moeten zijn. De kans dat er een kant-en-klare fuifzaal gevonden wordt is erg klein. Er zullen waarschijnlijk verbouwingen moeten gebeuren. Ook bij het uittekenen van deze plannen is het belangrijk dat de jongeren zo veel mogelijk mee aan de tekentafel zitten. Het is hun fuifzaal en dus ook aan hen om mee te bepalen hoe die er uit zal zien. Echte participatie is meer dan de keuze over de kleur van de toog en het aantal spots aan het plafond.
Tot slot is het ook belangrijk te kijken naar wat er gebeurt eenmaal de fuifzaal er is. Als deze fuifzaal er moet zijn voor en door jongeren, dan bedoelen wij ook alle Brusselse jongeren. Nu vallen heel wat Brusselse jongeren uit de boot in het nachtleven. De nieuwe fuifzaal moet er dus voor zorgen dat ook zij een plek vinden. Hiervoor is een gebouw alleen uiteraard onvoldoende. Wat ons betreft hoort bij de nieuwe fuifzaal ook een jeugdwerker die actief op zoek gaat naar nieuwe jongeren om hen te begeleiden en te ondersteunen in het uitwerken van hun eigen fuifconcept.

Verrijking
Deze fuifzaal kan een prachtig initiatief zijn om alle Brusselse jongeren te verenigen. Het is een kans om hen bij het beleid te betrekken via een thema dat hen nauw aan het hart ligt. Het is een kans om de diversiteit die Brussel is aan te spreken en te laten spreken. De veelkleurige stemmen van onze jeugd kunnen enkel een verrijking zijn voor het beleid. Onze Brusselse jongeren zijn klaar om de kansen te grijpen die hen geboden worden: geef hen die ook.

Annemie Maes
Brussels parlementslid (Groen)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni